Det peruanska köket kanske inte är så känt, men det bjuder på stor variation och färgstarka smaker. Här har vi hämtat inspiration från detta sydamerikanska land och lagar en härlig bowl med kryddiga räkor, vitlöksris och majssalsa med färska örter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
4 g
Rökt paprikapulver
35 g
Tomatpuré
½ g
Chiliflakes
1 st
Bladpersilja
1 st
Koriander
1 st
Lime
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Majs
2 st
Tomat
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Basmatiris
½ msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till räkor
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till salsa
1 msk
Olja till salsa
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka persilja och koriander.
Halvera lime.
Häll av majs.
Grovhacka tomat.
Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.
Ställ åt sidan i en stor skål.
Under tiden, blanda räkor, salt, rökt paprikapulver, chiliflakes och tomatpuré i en medelstor skål.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Vänd ner en generös skvätt limesaft, tomat, olivolja, salt, koriander och persilja i skålen med majs precis innan servering.
Lägg upp vitlöksris i djupa tallrikar och toppa med räkor och majssalsa.
Ringla över gräddfil.