Peruanskinspirerad räkbowl
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Peruanskinspirerad räkbowl

Peruanskinspirerad räkbowl

med vitlöksris och chimichurrisalsa

Det peruanska köket kanske inte är så känt, men det bjuder på stor variation och färgstarka smaker. Här har vi hämtat inspiration från detta sydamerikanska land och lagar en härlig bowl med kryddiga räkor, vitlöksris och majssalsa med färska örter.

Taggar:
Snabb
Allergener:
Kräftdjur
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
15 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

4 g

Rökt paprikapulver

1 burk

Tomatpuré

½ g

Chiliflakes

1 portionspåse

Bladpersilja

1 portionspåse

Koriander

1 st

Lime

1 st

Vitlöksklyfta

1 burk

Majs

2 st

Tomat

75 ml

Gräddfil

(Innehåller Mjölk)

150 g

Basmatiris

Ingår inte i din leverans

½ msk

Smör till ris

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till räkor

1 msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till sallad

1 msk

Olja till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2687 kJ
Energi (kcal)642 kcal
Fett24.7 g
varav mättat7.7 g
Kolhydrater86.5 g
varav socker12.3 g
Protein21.3 g
Salt5.1 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered grönsaker
2

Under tiden, finhacka persilja och koriander.

Halvera lime.

Häll av majs.

Grovhacka tomat.

Stek majs
3

Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.

Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.

Ställ åt sidan i en stor skål.

Stek räkor
4

Under tiden, blanda räkor, salt, rökt paprikapulver, chiliflakes och tomatpuré i en medelstor skål.

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Blanda salsa
5

Vänd ner en generös skvätt limesaft, tomat, olivolja, salt, koriander och persilja i skålen med majs precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp vitlöksris i djupa tallrikar och toppa med räkor och majssalsa.

Ringla över gräddfil.