Britterna är något på spåren när de kombinerar panerad fisk med pommes. Vi håller det enkelt när vi lagar denna klassiska rätt och fokuserar på tillagningstekniker och smakhöjare som tar fram det bästa hos både fisk och potatis, och kombinerar med gröna tillbehör och majo.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Tomat
50
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1
Dill
75
Salladsmix
500
Potatis
200
Laxfilé
1
Vitlöksklyfta
15
Panko ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½
Citron
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär potatis till 1 cm tjocka pommes och placera dessa på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och krydda med salt* och peppar*. Blanda runt så att allt täcks och tillaga på översta hyllan i ugnen i 25-30 min.
Finhacka dill. Riv citronzest och dela citronen i klyftor. Finhacka vitlök. Blanda dill, panko [1/2 påse, 2 pers], citronzest, vitlök och en skvätt olivolja* i en bunke tillsammans med en nypa salt* och peppar*. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.
Dutta laxen torr med hushållspapper och lägg filéerna med skinnsidan nedåt på en ny plåt med bakplåtspapper. Skeda över paneringen, bre ut i ett jämnt lager och pressa mot fisken så att så mycket som möjligt fastnar. TIPS: Lite av toppingen kommer att falla av på plåten - men oroa er inte, den kommer ni använda senare.
När det återstår 10 min av pommesens tillagningstid, sätt in laxen på mellersta hyllan i ugnen i 6-10 min, eller tills paneringen är gyllene och laxen är precis genomstekt. VIKTIGT: Laxfiléen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Grovhacka tomat medan laxen tillagas i ugnen. Blanda en skvätt olivolja*, citronjuice och en nypa salt* och peppar* i en salladsskål. Tillsätt tomatbitar och salladsmixen. Blanda runt så att allt täcks. TIPS: Blanda precis innan servering så håller salladsbladen sig fräshare längre.
Fördela dill- och citronpanerad lax, pommes och grönsallad mellan era tallrikar. Strö över den resterande paneringen från plåten och servera med majonnäs vid sidan av.