Ikväll går den kulinariska resan över sundet, och vi frestar med klassiska danska frikadeller med brunsås. Resterande tillbehör är dock allt annat än klassiska. Vi serverar nämligen våra frikadeller med bacon-och gräslöksmos med potatis och crème fraiche, och en fräsch spenatsallad med rädisa, dill och honung- och senapsdressing. Velbekomme!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Dill
100 g
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
75 g
Rädisor
1 portionspåse
Gräslök
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Lök
500 g
Bakpotatis
60 g
Spenat
½ tsk
Salt till mos
1
Ägg till fritters
½ tsk
Salt till fritters
¼ tsk
Salt till sås
½ dl
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med hälften av crème fraichen och salt [½ tsk | 1 tsk] i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4-5 min, eller tills gyllene.
Lägg över bacon till en tallrik med hushållspapper.
Medan bacon steks, riv lök grovt.
Blanda blandfärs, ströbröd, lök, ägg [1 st | 2 st], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till frikadeller (4 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.
Stek frikadeller i 3-4 min per sida, tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skölj spenat.
Skär rädisor i tunna skivor.
Grovhacka dill.
Blanda spenat, rädisor, dill, honungs- och senapsdressing, resterande crème fraiche, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar i en medelstor skål.
Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.
Rör i brunsås och vatten [1/2 dl | 1 dl], och sjud i 1 min eller tills uppvärmd.
Under tiden, finhacka gräslök.
Precis innan servering, rör ihop bacon och gräslök med potatismosen.
Lägg upp frikadeller, bacon-och gräslöksmos och spenatsallad på tallrikar.
Ringla brunsås över frikadellerna.