HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronstekt Kyckling
topBanner
Citronstekt kyckling

Citronstekt kyckling

med sesamrostade rotfrukter och gurkdressing

Kyckling, potatis och gurka! Tre ingredienser som är ytterst vanligt förekommande hos de flesta familjer. Kvällens recept innehåller alla tre, men vi har skapat ett recept som säkert kommer att överraska hela familjen med nya smakupplevelser! Vi steker kycklingen, och sen låter vi den sjuda i en underbar citronbuljong med dill. Potatisen rostar vi tillsammans med palsternacka, morot och rödbeta. Gurkan blandar vi med yoghurt till en härlig dressing.

Taggar:Under 650 kcal
Allergener:SesamMjölkSelleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Potatis

1 st

Palsternacka

1 st

Rödbeta

10 g

Sesamfrön

(InnehållerSesamKan innehållaNötter, Jordnötter)

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Ekologisk citron

300 g

Kycklingbröstfilé

75 g

Yoghurt

(InnehållerMjölk)

4 g

Grönsaksbuljong

(InnehållerSelleri)

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Morot

1 portionspåse

Dill

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 5)

½ dl

Vatten (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)635 kcal
Energi (kJ)2657 kJ
Fett18.97 g
varav mättat8.7 g
Kolhydrater73.3 g
varav socker19.7 g
Protein45.42 g
Salt2.4 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Skär palsternacka (oskalad) i kvartar på längden. Tärna potatis (oskalad), rödbeta (oskalad) och morot (oskalad) i 2 cm stora bitar. Blanda rotfrukter, en skvätt olivolja, sesamfrön, salt och peppar på en plåt [2 st, 4P] med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.

2

Finhacka eller pressa vitlök. Riv gurka och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshanduk. Grovhacka dill. Riv en generös nypa citronzest [1/2 st, 2P] och skär sen citron i klyftor. Dela varje kycklingbröst i 3 bitar på en separat skärbräda. Blanda kyckling, Vitlöksflörter, en skvätt olivolja och en nypa salt i en skål . VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek kyckling under omrörning i 5-6 min, tills gyllene och genomstekt. VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

4

Blanda gurka och yoghurt i en liten skål. Krydda med salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] och en nypa peppar. Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, dill (spara lite till garnering), citronzest, en generös skvätt citronjuice och vitlök i en liten skål.

5

Häll ner citronbuljong och smör[1 msk | 2 msk] i stekpannan med kyckling, och sjud i 1-2 min.

6

Lägg upp kyckling, sesamrostade rotfrukter och gurkdressing på tallrikar. Ringla över citronbuljong över kycklingen. Servera med resterande citronklyftor och garnera med resterande dill.