Skip to main content
Citronstekt fläskkotlett
Citronstekt fläskkotlett

Citronstekt fläskkotlett

med rostade rotfrukter och tzatziki

Kött och potatis är basen i många klassiska recept som går hem hos de flesta familjer. Kvällens middag innehåller båda två, men bjuder på nya twister och smakupplevelser! Vi steker fläskkotlett och låter den sedan sjuda i en aromatisk citronbuljong. Potatisen rostar vi tillsammans med palsternacka, morötter och rödbetor, och sedan serverar vi dagens rätt med en riktigt krämig tzatziki.

Taggar:
Under 650 kcal
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Selleri
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Fläskkotlett hel

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Citron

1 st

Gurka

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

1 st

Rödbeta

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Palsternacka

1 st

Morot

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till kött

¼ tsk

Salt till dressing

½ dl

Vatten till sås

½ msk

Olja till stekning

Näringsvärden

Energi (kJ)2699 kJ
Energi (kcal)645 kcal
Fett21.6 g
varav mättat7.8 g
Kolhydrater74 g
varav socker18.6 g
Kostfiber12.1 g
Protein41.9 g
Salt4.2 g
Potassium1150 mg
Calcium13.3 mg
Iron0.2 mg

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär palsternacka (oskalad) i kvartar på längden.

Tärna potatis, rödbeta och morot (oskalade) i 2 cm stora bitar.

Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.

TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt.

Förbered råvaror
2

Under tiden, grovhacka dill.

Skär citron i klyftor.

Skär kött i skivor (3 per person) på en separat skärbräda och krydda med hälften av Vitlöksflörter och salt.

Blanda tzatziki
3

Riv eller pressa vitlök fint.

Riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda gurka, yoghurt, vitlök, dill, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.

Blanda vatten, grönsaksbuljong, resterande Vitlöksflörter och en generös skvätt citronsaft i en ny liten skål.

Stek kött
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt och genomstekt.

TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Tillsätt citronbuljong
5

Sänk till medelvärme.

Tillsätt citronbuljong till stekpannan och skeda det över köttet i 1–2 min, eller tills genomvarmt.

Servera
6

Lägg upp kött, rostade rotfrukter och tzatziki på tallrikar.

Ringla citronbuljong över köttet och toppa rotfrukter med sesamfrön.

Servera med resterande citronklyftor.