Kött och potatis är basen i många klassiska recept som går hem hos de flesta familjer. Kvällens middag innehåller båda två, men bjuder på nya twister och smakupplevelser! Vi steker fläskkotlett och låter den sedan sjuda i en aromatisk citronbuljong. Potatisen rostar vi tillsammans med palsternacka, morötter och rödbetor, och sedan serverar vi dagens rätt med en riktigt krämig tzatziki.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Fläskkotlett hel
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Citron
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
1 st
Rödbeta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Palsternacka
1 st
Morot
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
½ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till kött
¼ tsk
Salt till dressing
½ dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till stekning
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär palsternacka (oskalad) i kvartar på längden.
Tärna potatis, rödbeta och morot (oskalade) i 2 cm stora bitar.
Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, grovhacka dill.
Skär citron i klyftor.
Skär kött i skivor (3 per person) på en separat skärbräda och krydda med hälften av Vitlöksflörter och salt.
Riv eller pressa vitlök fint.
Riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök, dill, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Blanda vatten, grönsaksbuljong, resterande Vitlöksflörter och en generös skvätt citronsaft i en ny liten skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt och genomstekt.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Sänk till medelvärme.
Tillsätt citronbuljong till stekpannan och skeda det över köttet i 1–2 min, eller tills genomvarmt.
Lägg upp kött, rostade rotfrukter och tzatziki på tallrikar.
Ringla citronbuljong över köttet och toppa rotfrukter med sesamfrön.
Servera med resterande citronklyftor.