Med det här familjevänliga konceptet kan maten anpassas så att alla blir nöjda. Barnen får milda, trygga smaker, och föräldrarna kan lägga till något extra för en lite vuxnare smak. Ta hjälp av barnen för att laga den här värmande rätten med massor av mys. Vi steker köttbullar och kokar en smakrik tomatsås, och serverar med krämig polenta som får extra smak av italiensk ost. Den som vill kan toppa härligheten med en örtolja med pinjenötter, persilja och vitlök.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150 g
Polenta
40 g
Parmigiano Reggiano
(Innehåller: Mjölk)
390 g
Krossade tomater
1 st
Lök
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
250 g
Blandfärs
1 st
Bladpersilja
1 st
Vitlöksklyfta
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
4 g
Medelhavets Pärla
10 g
Kycklingfond
2 msk
Olja till dressing
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
2 dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till sås
½ tsk
Socker till sås
1.5 msk
Smör till sås
7 dl
Vatten till polenta
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en skål.
Under tiden, finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja.
Blanda pinjenötter, vitlök, persilja, olivolja och en nypa salt.
Blanda färs, ägg, ströbröd, salt och hälften av Medelhavets pärla i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och lägg dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta. Lägg över på en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Hetta upp stekpannan igen (utan att torka ur den) på medelhög värme.
Stek lök och resterande Medelhavets pärla i 2–3 min, eller tills något mjuknat.
Tillsätt krossade tomater, vatten, salt och socker.
Sjud under lock i 10–12 min tills något tjocknat. Vänd ner köttbullar och smör när det återstår 5 min, och sjud klart.
Under tiden, koka upp vatten och fond i en medelstor kastrull.
Sänk till låg värme och låt sjuda.
Vispa i polenta lite i taget, så det blir slätt. Fortsätt röra om när det tjocknar och sjud i 2 min.
Rör i hälften av osten.
Servera omedelbart.
Lägg upp polenta i djupa tallrikar och toppa med köttbullar, sås och resterande ost.
Skeda över örtolja på vuxenportionerna.