Skäm bort dina smaklökar på en kulinarisk resa österut med vår thailändska kokoscurry med kolja. Fisken får smak av röd currypasta, citrongräs och vitlök och serveras över kokt ris med härlig topping i form av chili- och vitlöksolja, rostad lök och färsk koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
30 g
Röd currypasta
1 st
Paprika
1 st
Lök
1 st
Citrongräs
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
150 g
Långkornigt vitt ris
180 ml
Kokosmjölk
1 st
Koriander
1 st
Lime
1 g
Chiliflakes
½ st
Vitlöksklyfta
1 st
Rostad lök
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 g
Sockerärtor
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1.5 msk
Olja till chiliolja
1.5 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till fisk
½ msk
Olja till stekning
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Tärna paprika i 2 cm stora bitar.
Halvera sockerärtor och lime.
Banka citrongräs med en träslev.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda chiliflakes, vitlök och olivolja i en liten skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär fisk i 2 cm stora bitar på en separat skärbräda.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, citrongräs och paprika i 2–3 min, tills mjuka.
Tillsätt röd currypasta och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Rör i sojasås, kokosmjölk och vatten.
Sjud i 2–3 min, tills genomvarmt.
Tillsätt sockerärtor och fisk till currysåsen. Sjud i 3–4 min, tills fisken är genomstekt.
Under tiden, plocka korianderblad.
Rör ner en skvätt limesaft i curryn precis innan servering. Plocka bort citrongräs.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Fyll en liten skål med ris och pressa så att det blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset formas till en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.
Häll fiskcurry över ris och toppa med vitlöks- och chiliolja, rostad lök och koriander.