Pannstekt lamm och rödvinssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pannstekt lamm och rödvinssås

Pannstekt lamm och rödvinssås

med pistagenötter och haricots verts

I kväll lagar vi riktig lyxmat – mört lamm som först bryns i stekpannan och sen rostas färdigt i ugnen innan det toppas med pistagenötter. Vi ugnsrostar även timjankryddade morötter och haricots verts och kokar potatis som får sällskap av smör och persilja. En mustig rödvinssås med vitlök och schalottenlök fulländar festmåltiden.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Sulfiter
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid45 minuter
40 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Lammstek

400 g

Småpotatis

2 st

Morot

150 g

Haricots verts

1 portionspåse

Timjan

1 st

Vitlöksklyfta

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

15 g

Pistagenötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)

1 portionspåse

Bladpersilja

1 st

Schalottenlök

4 g

Kycklingbuljong

Ingår inte i din leverans

1 dl

Vatten (steg 4)

½ msk

Vetemjöl (steg 4)

1 msk

Smör (steg 4)

2 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4053 kJ
Energi (kcal)969 kcal
Fett70.7 g
varav mättat35.4 g
Kolhydrater51.1 g
varav socker14.5 g
Protein31.4 g
Salt2.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Tillaga lamm
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Ta fram lamm och smör så de blir rumstempererade. Skär fettsidan i ett 1 cm djupt zickzackmönster och krydda med salt.

Stek kött på medelvärme med fettsidan ner i en medelstor stekpanna i 8–9 min, eller tills gyllene. Höj till hög värme och bryn kött på alla sidor i 30 sek.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min, eller tills genomstekt.

Låt köttet vila i ett foliepaket till servering. Det fortsätter att tillagas något medan det vilar. 

Koka potatis
2

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.

Sätt åt sidan under lock.

Rosta grönsaker
3

Halvera morot (oskalad). Ansa haricots verts.

Plocka timjanblad. Finhacka pistagenötter.

Placera morot och timjan på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och haricots verts på den andra. Blanda med olivolja, en nypa salt och peppar. Rosta i 10–15 min, tills mjuka.

När det återstår 5 min av tillagningstiden, tillsätt pistagenötter och rosta resterande tid. 

TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längs stjälken för att frigöra bladen.

Laga rödvinssås
4

Under tiden, finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök.

Vispa ihop vatten [1 dl | 2 dl] och mjöl [1/2 msk | 1 msk] i en liten skål.

Hetta upp smör [1 msk I 2 msk] på medelhög värme i samma stekpanna. Stek vitlök och schalottenlök i 1–2 min, tills väldoftande.

Tillsätt rödvinssås, kycklingbuljong, mjölblandning och peppar och sjud i 2–3 min, tills lätt tjocknat.

Tillsätt persilja
5

Under tiden, finhacka persilja.

Rör ner smör [2 msk | 4 msk], persilja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar i kastrullen med potatis.

Servera
6

Skär lamm i tunna skivor.

Lägg upp potatis, morot, haricots verts och lamm på tallrikar.

Strö över pistagenötter och skeda sås över köttet.