Köttbullar är en svensk klassiker, men i dagens recept serverar vi dem inte med lingonsylt och potatis – utan i en krämig curry! Vi hämtar inspiration från Thailand och smaksätter våra köttbullar med lök och röd currypasta. Medan de gräddas i ugnen kokar vi citrongräsris och gör en sås med morot, broccoli ingefära, kokosmjölk och vitlök att servera köttbullarna i. Sedan är kvällens kulinariska upplevelse redo att avnjutas!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
1 st
Citrongräs
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
½ st
Ingefära
1 st
Morot
30 g
Röd currypasta
200 ml
Kokosmjölk
½ g
Chiliflakes
250 g
Broccoli
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
250 g
Fläskfärs
½ msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Vetemjöl (steg 2)
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 dl
Vatten (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 220°C/200°C varmluft. Banka citrongräs med en träsked.
Hetta upp smör [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka lök.
Blanda färs, hälften av löken, currypasta [1 tsk | 2 tsk], ägg [1 st | 2 st], vetemjöl [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer, 4 per person.
Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 12–14 min, eller till de är genomstekta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, riv ingefära (oskalad) fint.
Pressa eller riv vitlök fint.
Skiva morot (oskalad) tunt på diagonalen.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek morot, broccoli och resterande lök i 3–4 min.
Tillsätt ingefära [1 msk | 2 msk], vitlök och resterande currypasta och stek i 1 min, tills väldoftande.
Tillsätt kokosmjölk, vatten [1 dl | 2 dl], grönsaksbuljong, en nypa chili flakes [1/2 påse, 2P], salt [1/4 tsp | 1/2 tsp] och peppar.
Sänk till medelvärme och sjud i 2–3 min, tills den tjocknat något.
TIPS: Skippa chilin eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt färdiga köttbullar till curryn.
Lägg upp citrongräsris i skålar och toppa med köttbullscurry.