Upptäck en fransk klassiker med vår lättlagade tartiflette. I denna rustika gratäng kombinerar vi potatis, bacon och gruyère med en krämig sås för att skapa en värmande måltid som serveras med en härlig sallad med päron och valnötter.
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Lök
2 st
Vitlöksklyfta
500 g
Potatis
1 portionspåse
Timjan
150 ml
Matlagningsgrädde
()
4 g
Kycklingbuljong
50 g
Riven gruyère
()
60 g
Salladsmix
1 st
Päron
20 g
Valnötter
( )
1 st
Citron
½ dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till sås
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär potatis i 0,5 cm tunna skivor.
Koka potatis i 8–10 min, eller tills mjuk men ännu inte genomkokt. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon och lök i 4–5 min, eller tills lök är mjuk.
Finhacka eller pressa vitlök.
Tillsätt vitlök och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Plocka timjanblad.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Blanda matlagningsgrädde, vatten, kycklingbuljong, timjan, hälften av gruyèren, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Vänd ner bacon, lök och potatis i blandningen.
Häll över i en ugnsform och sprid ut i ett jämnt lager.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills potatisen är genomstekt och ytan är gyllene.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Grovhacka valnötter.
Halvera citron.
Blanda salladsmix, päron, en skvätt citronsaft, olivolja, salt och peppar i en medelstor skål.
Toppa gratäng med resterande gruyère när det återstår 5 min av tillagningstiden och grädda resterande tid.
Lägg upp gratäng på tallrikar.
Servera med sallad toppad med valnötter.