Tartiflettegratäng på bacon och gruyère
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Tartiflettegratäng på bacon och gruyère

Tartiflettegratäng på bacon och gruyère

med valnötstoppad päron- och rucolasallad

Upptäck en fransk klassiker med vår lättlagade tartiflette. I denna rustika gratäng kombinerar vi potatis, bacon och gruyère med en krämig sås för att skapa en värmande måltid som serveras med en härlig sallad med päron och valnötter.

:
Mjölk
Nötter

40 minuter
25 minuter

140 g

Bacon, tärnad

1 st

Lök

2 st

Vitlöksklyfta

500 g

Potatis

1 portionspåse

Timjan

150 ml

Matlagningsgrädde

()

4 g

Kycklingbuljong

50 g

Riven gruyère

()

60 g

Salladsmix

1 st

Päron

20 g

Valnötter

( )

1 st

Citron

½ dl

Vatten till sås

½ tsk

Salt till sås

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till sallad

½ msk

Olja till sallad

sideBannerName

Energi (kJ)3685 kJ
Energi (kcal)881 kcal
Fett56.4 g
varav mättat22.5 g
Kolhydrater66 g
varav socker16.3 g
Protein27.9 g
Salt4.6 g

Koka potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skär potatis i 0,5 cm tunna skivor.

Koka potatis i 8–10 min, eller tills mjuk men ännu inte genomkokt. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen.

Stek bacon
2

Under tiden, skär lök i tunna skivor.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek bacon och lök i 4–5 min, eller tills lök är mjuk.

Finhacka eller pressa vitlök.

Tillsätt vitlök och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Plocka timjanblad.

TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

 

Grädda gratäng
3

Blanda matlagningsgrädde, vatten, kycklingbuljong, timjan, hälften av gruyèren, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Vänd ner bacon, lök och potatis i blandningen.

Häll över i en ugnsform och sprid ut i ett jämnt lager.

Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills potatisen är genomstekt och ytan är gyllene.

Blanda sallad
4

Under tiden, skölj salladsmix.

Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.

Grovhacka valnötter.

Halvera citron.

Blanda salladsmix, päron, en skvätt citronsaft, olivolja, salt och peppar i en medelstor skål.

Tillsätt ost
5

Toppa gratäng med resterande gruyère när det återstår 5 min av tillagningstiden och grädda resterande tid.

Servera
6

Lägg upp gratäng på tallrikar.

Servera med sallad toppad med valnötter.