Det sydostasiatiska köket kännetecknas av lättlagade rätter med olika starka aromatiska komponenter. Det får ni exempel på här med detta spännande recept med massor av härliga ingredienser. Vitlöksriset sköter sig själv på spisen, samtidigt som vi steker kött och grönsaker med asiatiska kryddor, och så toppar vi med sesammajonnäs och gurka. Enklare än så här blir det inte att laga asiatiskt!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12.5 ml
Sojasås
50 g
Vegansk sesammajonnäs
250 g
Fläskfärs
150 g
Jasminris
1 st
Pak choi
1 st
Gurka
4 g
Ga-Laksa
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Morot
20 g
Asiatisk dressing
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till kött
1 tsk
Socker till sås
¼ tsk
Salt till sås
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär gurka i tunna skivor. Lägg över i en skål och blanda med asiatisk dressing och en nypa salt.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Grovhacka pak choi.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot i 3–4 min, eller tills mjuk.
Tillsätt pak choi och stek tills den har mjuknat, 2 min.
Krydda med salt och en nypa peppar och lägg över i en skål.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek fläskfärs, Ga-Laksa och salt i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Rör ner stekta grönsaker, sojasås och socker i stekpannan.
Sjud tills uppvärmt, 1–2 min. Smaka av med salt och en nypa peppar.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med köttfärs och stekta grönsaker.
Ringla över sesammajonnäs och garnera med gurkskivor.