Lax är en fantastisk fisk som det är svårt att misslyckas med, så länge man ser till att den inte steks för länge. Servera med stekta grönsaker som får ljuvlig smak av att stekas med vitlök. Vi toppar härligheterna med en underbar sås gjord av sweet chilisås, sojasås och ingefära.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
40 g
Sweet chilisås
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Ingefära
½ st
Lime
1 st
Salladslök
1 st
Pak choi
1 st
Morot
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½ st
Zucchini
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och grönsaksbuljong, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär (oskalad) morot i tunna stavar.
Grovhacka pak choi.
Skär zucchini [1/2 st, 2P] i halvmånar.
Riv ingefära och vitlök.
Skär salladslök i tunnna skivor.
Dela lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs morot och zucchini i 3–4 min.
Tillsätt pak choi och vitlök, och fräs i ytterligare 1 min. Krydda med en nypa salt och peppar, och lägg över i en skål.
Medan grönsakerna steks, blanda sweet chilisås, sojasås, ingefära [2 tsk | 4 tsk] och en generös skvätt limesaft i en liten skål.
Hetta upp en ny skvätt olivolja i stekpannan på medelhög värme.
Torka lax med hushållspapper och krydda med salt. Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd den och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills genomstekt.
Placera laxen med skinnsidan upp på tallriken för att skinnet ska hålla sig krispigt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Hetta upp samma stekpanna på medellåg värme.
Tillsätt såsen och sjud i 30 sek, eller tills den är uppvärmd och ingefäran inte längre är “rå”.
Lägg upp ris och vitlöksstekta grönsaker på tallrikar.
Toppa med lax och ringla över sweet chilisås.
Garnera med salladslök och servera med limeklyftor.