Fram med det finaste porslinet, för ikväll bjuder vi på en riktigt lyxig lördagsrätt! Supermör, perfekt stekt ryggbiff intar såklart huvudrollen. Är ni trötta på bacon-lindade bönor? Då provar vi något nytt och lindar bönorna in i prosciutto istället. Potatismoset ser kanske ut som vanligt potatismos - men det innehåller även palsternacka, vilket ger en helt ny dimension till moset. Givetvis ska vi ha sås, vi slår till med en rödsvinssås med schalottenlök och timjan. Så kan festen börja!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300
Angus ryggbiff
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
1
Palsternacka
500
Potatis
1
Schalottenlök
1
Timjan
300
Haricots verts
25
Prosciutto
2
Mjölk (steg 2)
3
Vatten (steg 5)
Smör (steg 2)
½
Salt (steg 2)
1
Olivolja (steg 3)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt. Ansa haricots verts. Dela prosciuttoskivor [1/2 paket, 2P] på hälften. Linda en prosciuttoskiva runt 6-8 haricots verts. Lägg över dem till en plåt med bakplåtspapper och fortsätt med resterande haricots verts - ca 2 knippen per person. Ringla över olivolja och tillaga i ugnen i 15-20 min, eller tills de är mjuka.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Tillsätt dem till det kokande vattnet, och koka i 10-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och mosa tillsammans med mjölk [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en generös klick smör. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på hög värme. Bryn kött i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar. TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt.
Hetta upp en ny skvätt olivolja i stekpannan på medelvärme. Finhacka schalottenlök. Fräs schalottenlök och timjan [2 kvistar | 4 kvistar] i 2-3 min, eller tills löken börjar mjukna.
Tillsätt rödvinssås, vatten [3 msk | 5 msk] och en generös nypa peppartill stekpanna. Rör om tills såsen är uppvärmd och tillsätt köttsaft från foliepaketet. Krydda med salt och peppar. Plocka bort timjankvistarfrån rödvinssåsen.
Lägg upp palsternacks- och potatismos, ryggbiff och prosciuttolindade haricots verts på tallrikar. Skeda över rödvinssås och garnera med en lite färska timjanblad.