I kvällens recepet får de klassiska köttbullarna ett lyft med grekisk salladsost i smeten. Vi serverar dem med harissakryddadbulgur, sallad och krämig vitlöksyoghurt – en snabb, enkel och välsmakande middag.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Tomat
225 g
Nötfärs
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Souvlaki-kryddmix
200 g
Romansallad
85 g
Bulgur
(Innehåller: Vete, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
100 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Rödlök
4 g
Harissakrydda
1 st
Gurka
2.5 dl
Vatten till bulgur
¼ tsk
Salt till bulgur
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till dressing
Koka upp en kastrull med vatten.
Rör i bulgur, harissakrydda och salt och sänk till medellåg värme.
Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.
Under tiden, smula salladsost i små bitar.
Riv rödlök grovt.
Blanda nötfärs, rödlök, salladsost, ägg, ströbröd, souvlaki-kryddmix, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, grovhacka tomat.
Skala gurka i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Ansa sallad och separera och grovhacka salladsbladen.
Blanda sallad, tomat, gurka, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, vitlök, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Lägg upp köttbullar, bulgur och sallad i skålar.
Servera med en klick vitlöksyoghurt.