Lammfärsbiffar och sallad med fetaost är vanliga inslag i det grekiska köket. I kväll lagar vi denna klassiker i en ny tappning. Biffarna görs på vegofärs och vi smaksätter dem med souvlakikrydda och serverar dem med dillbulgur och en fräsch sallad med tomat, gurka och rödlök. Den grekiskinspirerade salladsosten får sällskap av gräddfil och mixas till en superkrämig dipp att toppa vår goda middag med.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
½ st
Rödlök
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 st
Tomat
1 st
Gurka
4 g
Souvlaki-kryddmix
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
1 portionspåse
Dill
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
85 g
Bulgur
(Innehåller Vete, Gluten)
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1 st
Lök
2.5 dl
Vatten til bulgur
¼ tsk
Salt till bulgur
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1
Ägg till biffar
2 msk
Mjöl till biffar
¼ tsk
Salt till biffar
1 msk
Smör till bulgur
2 msk
Vatten till dressing
Koka upp en kastrull med vatten.
Rör i bulgur och salt och sänk till medellåg värme. Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.
Under tiden, halvera citron.
Skär rödlök i tunna skivor.
Grovhacka tomat och gurka.
Blanda rödlök, tomat, gurka, citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Skala och riv lök grovt.
Blanda vegofärs, lök, souvlakikrydda, ägg, mjöl, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till stora köttbullar (2 per person). Lägg över dem på en tallrik.
TIPS: Färsen är ganska våt, så krama biffarna försiktigt för att få dem att hålla formen.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar på ena sidan i 2–3 min, eller tills kanterna är brynta. Sänk till medelvärme, vänd köttbullar och pressa försiktigt på dem för att forma biffar. Stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.
Under tiden, finhacka dill.
Rör ner dill, solroskärnor och smör i bulgur.
Blanda salladsost, gräddfil, vatten och en nypa salt och peppar i en tillbringare. Mixa tills slätt.
TIPS: Om du inte har en mixer smular du salladsost och vispar ihop gräddfil, vatten, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp bulgur, biffar och sallad i djupa skålar.
Toppa med en klick vispad salladsost.