Kanske har du testat souvlaki under en semesterresa på Rhodos? Det är ett grekiskt grillspett med härliga kryddor som inspirerat dagens middag. Vi smaksätter kycklingen på samma sätt, men tillagar den panerad i stekpannan istället för på grillen. Sedan serverar vi den med sesampommes, en apelsin- och fänkålssallad med mynta som är både krispig och söt och en krämig tahinisås med yoghurt, vitlök och citron.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Fänkål
½ st
Vitlöksklyfta
1 st
Citron
25 g
Tahini
(Innehåller: Sesam)
1 st
Mynta
300 g
Kycklingbröstfilé
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Souvlaki-kryddmix
500 g
Potatis
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Apelsin
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till kött
2 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till mjöl
1 st
Ägg till panering
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Vatten till sås
¼ tsk
Socker till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Vänd rostade pommes med sesamfrön.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skala apelsin, ta bort de vita hinnorna och tärna den i 2 cm stora bitar.
Grovhacka myntablad.
Halvera fänkål och använd en potatisskalare för att skala den på längden. Finhacka innersta delen som kan vara svår att skala. Kasta stjälken.
Blanda fänkål, mynta, apelsin och salt i en stor skål och ställ åt sidan.
Lägg kycklingen mellan två bakplåtspapper och banka den med en kötthammare eller kavel tills den har fått en jämn tjocklek på ca 2 cm.
Krydda kyckling med salt och souvlakikrydda.
Blanda mjöl, salt och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg i en andra djup tallrik.
Lägg panko i en tredje djup tallrik.
Vänd kyckling först i mjöl, sen i ägg och till sist i panko. Placera på en tallrik.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter att ha hanterat rå kyckling.
TIPS: Om du inte har ägg kan du använda 2 msk mjölk.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kyckling i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Lägg över till en tallrik med hushållspapper och krydda med salt.
TIPS: 1) Tillsätt extra olivolja vid behov. 2) Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, halvera citron.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, tahini, citronsaft, vitlök, vatten, socker och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg upp pommes, fänkålssallad och kyckling på tallrikar.
Servera med en klick tahinisås.