Butternutpumpa är en fantastisk grönsak med en lite söt och nötaktig smak som verkligen kommer fram när den ugnsrostas. Vi serverar den i en utsökt risotto med soltorkad tomat, balsamvinäger, vitlök och örter som får extra smak av finriven ost. Risottons krämighet blir ett perfekt komplement till toppingen med färsk rucola och krispig pinjenöts-pangrattato.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Risottoris
4 g
Vitlöksflörter
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
50 g
Soltorkade tomater
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Vete, Soja)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
½ st
Butternutpumpa
1 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Lök
1 st
Timjan
½ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till stekning
6 dl
Vatten till risotto
½ tsk
Salt till risotto
1 msk
Smör till risotto
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skala pumpa, och dela den på mitten. Gröp ur kärnor och tärna den i 1 cm stora bitar.
Placera pumpa på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.
Rosta i 15–25 min, eller tills mjuk och gyllene.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko och pinjenötter i 3–4 min, tills gyllene och krispiga.
Krydda med en nypa salt och peppar.
Ställ åt sidan i en liten skål.
Finhacka eller pressa vitlök. Finhacka lök.
Grovhacka soltorkade tomater.
Smält smör i samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök i 1–2 min, eller tills mjuk.
Tillsätt ris, Vitlöksflörter och vitlök och fräs i 1–2 min, eller tills riset är lätt genomskinligt.
Rör i vatten, grönsaksbuljong, salt, sojasås och balsamvinäger och koka upp. Sänk till medelvärme, och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.
Under tiden, plocka och finhacka timjanblad.
Ta pannan med färdig risotto av värme och rör i färdigrostad pumpa, finriven ost, timjan, soltorkade tomater och smör.
TIPS: 1) Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr. 2) Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Skölj rucola.
Blanda rucola med en nypa salt i en medelstor skål.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp risotto i skålar.
Toppa med pinjenöts-pangrattato och rucola.