En värmande gryta är precis vad vi vill äta till middag när kvällarna blir kyligare! Denna lättlagade variant innehåller köttbullar, morot och svamp som tillagas i en smakrik rödvinssås med kycklingbuljong och serveras med krämigt potatis- och palsternacksmos.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
½ st
Lök
1 st
Morot
100 g
Champinjoner
225 g
Nötfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
35 g
Tomatpuré
4 g
Vitlöksflörter
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
4 g
Kycklingbuljong
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Vete, Soja)
1 st
Bladpersilja
1 st
Palsternacka
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1 msk
Olja till svamp
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Skär svamp i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp i 3–4 min, eller tills brynt.
Ställ åt sidan i en skål.
Blanda nötfärs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, lök och morot i 10–12 min, eller tills köttbullar är brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Tillsätt mjöl, tomatpuré och Vitlöksflörter till pannan med köttbullar och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt kycklingbuljong, rödvinssås, sojasås och vatten. Sänk till medelvärme och sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.
Rör i stekt svamp.
Grovhacka persilja.
Lägg upp mos och köttbullsgryta i djupa tallrikar.
Garnera med persilja.