Rustik och värmande köttbullsgryta
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rustik och värmande köttbullsgryta

Rustik och värmande köttbullsgryta

med sauterad svamp och potatismos

En värmande gryta är precis vad vi vill äta till middag när kvällarna blir kyligare! Denna lättlagade variant innehåller köttbullar, morot och svamp som tillagas i en smakrik rödvinssås med kycklingbuljong och serveras med krämigt potatismos.

Allergener:
Gluten
Vete
Sulfiter
Soja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

½ st

Lök

1 st

Morot

100 g

Champinjoner

225 g

Nötfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 burk

Tomatpuré

4 g

Vitlöksflörter

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

4 g

Kycklingbuljong

25 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

1 msk

Olja till grönsaker

1

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

1 msk

Olja till stekning

1 msk

Mjöl till sås

2 dl

Vatten till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3274 kJ
Energi (kcal)782 kcal
Fett40.2 g
varav mättat13.6 g
Kolhydrater76.4 g
varav socker15.4 g
Protein38 g
Salt6.9 g

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, skär lök i tunna skivor.

Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.

Skär svamp i tunna skivor.

Stek svamp
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek svamp i 3–4 min, eller tills brynt.

Ställ åt sidan i en skål.

Stek köttbullar
4

Blanda nötfärs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, lök och morot i 10–12 min, eller tills köttbullar är brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Laga gryta
5

Tillsätt mjöl, tomatpuré och Vitlöksflörter till pannan med köttbullar och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt kycklingbuljong, rödvinssås, sojasås och vatten. Sänk till medelvärme och sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.

Rör i stekt svamp.

Grovhacka persilja.

Servera
6

Lägg upp potatismos och köttbullsgryta i djupa tallrikar.

Garnera med persilja.