En värmande gryta är precis vad vi vill äta till middag när kvällarna blir kyligare! Denna lättlagade variant innehåller köttbullar, morot och svamp som tillagas i en smakrik rödvinssås med kycklingbuljong och serveras med krämigt potatismos.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
½ st
Lök
1 st
Morot
100 g
Champinjoner
225 g
Nötfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 burk
Tomatpuré
4 g
Vitlöksflörter
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Kycklingbuljong
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 portionspåse
Bladpersilja
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1 msk
Olja till grönsaker
1
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Skär svamp i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp i 3–4 min, eller tills brynt.
Ställ åt sidan i en skål.
Blanda nötfärs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, lök och morot i 10–12 min, eller tills köttbullar är brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Tillsätt mjöl, tomatpuré och Vitlöksflörter till pannan med köttbullar och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt kycklingbuljong, rödvinssås, sojasås och vatten. Sänk till medelvärme och sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.
Rör i stekt svamp.
Grovhacka persilja.
Lägg upp potatismos och köttbullsgryta i djupa tallrikar.
Garnera med persilja.