HelloFresh
Falafel

Falafel

med harissa, sötpotatispommes och gurkdressing

Med stingander aromer från Mellanöstern bjuder vi på falafel fylld med kikärtor, dukkah, så mycket chili som du törs. De knapriga harissa-kryddade sötpotatispommes kan du doppa i den svalkande gurkdressingen för att dämpa den värsta hettan.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:glutenmjölksesamnöttersellerijordnötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Rödlök

1 påse

Bladpersilja

½ st

Citron

1 paket

Kikärtor

450 g

Chili flakes

1 g

Sötpotatis

1 st

Harissa

½ burk

Gurka

20 g

Gräddfil

(Innehållermjölk)

1 påse

Sesamfrön

(Innehållersesam)

Salladsmix

Dukkah

(Innehållersesam, nötter, selleri, jordnötter)

Ingår inte i din leverans

50 g

Vetemjöl

(Innehållergluten)

Olja*

8 g

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)2297 kJ
Energi (kcal)549 kcal
Fett16 g
varav mättat4 g
Kolhydrater74 g
varav socker8 g
Kostfiber16 g
Protein21 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 200°C.

Finhacka vitlök, rödlök [1/2 st, 2 pers] och persilja.

Häll av och skölj kikärtorna i en sil under kallt vatten.

Dela citron [1/2 st, 2 pers] i klyftor.

2

Mixa kikärtorna i en blender eller med en stavmixer tills de har fåtten slät textur.

Tillsätt mjöl, vitlök, en nypa chili flakes (stark!), dukkah, rödlök, hälften av persiljan samt en generös nypa salt och peppar. Blanda väl. Ställ åt sidan.

VIKTIGT: Vi rekommenderar att du krydda försiktigt med chilin då den är väldigt stark.

3

Skala och skär sötpotatis till pommes. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med harissa (starkt!), salt och peppar*.

Blanda ordentligt och sprid sedan ut pommesen på plåten. Rosta i ugnen i 25-30 min tills de är gyllene och krispiga.

VIKTIGT: Harissan är ganska stark. Vi rekommenderar att du börjar med hälften och sedan kryddar med resterande efter smak.

4

Finhacka gurka.

Blanda gurka, gräddfil [1/2 burk, 2 pers], resterande persilja, en nypa salt och peppar i en skål.

5

Hetta upp en rejäl skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Ta en stor sked av kikärtsfärsen och tillsätt den direkt i pannan. Platta till färsen med baksidan av skeden så du får en fin falafelpuck och stö över lite sesamfrön.

Fortsätt tills du har gjort puckar av hela färsen. Kikärtsfärsen räcker till ca 2 bullar/person. Stek puckarna i 5-6 min varje sida.

TIPS: 1) Tillsätt mer olja vid behov när du steker puckarna. 2) När du plattar till kikärtsfärsen i stekpannan, ta lite vatten på skeden så att färsen inte klibbar fast i den. På så sätt får du också en fin slät yta på dina puckar.

6

Servera din falafelpuckar tillsammans med kryddiga harissa-pommes, gurkdressing, salladsmix och citronklyftor vid sidan av.

För en extra piff kan du blanda salladsmixen med en skvätt citronjuice, olja, en nypa salt och peppar* innan du lägger upp den.

Smaklig måltid!