Kött, potatis och en underbar sås – ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så. I kväll bjuder vi på fläskytterfilé med rosmarin och salvia som serveras med lent potatismos, honungsrostad brysselkål och en smakrik rödvinssås med karamelliserat äpple och lök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Fläskytterfilé
30 g
Senap
(Innehåller Senap)
1 st
Äpple
1 st
Lök
1 portionspåse
Salvia
1 st
Rosmarin
25 g
Honung
500 g
Bakpotatis
150 g
Brysselkål
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till kött
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 dl
Vatten till sås
½ tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till sås
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Ta bort de yttersta bladen från brysselkålen och dela dem på hälften.
Plocka och finhacka rosmarins- och salviablad.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Gnid kött med senap, salvia, rosmarin, salt och en nypa peppar.
Stek kött i 2 min per sida, eller tills brynt.
Lägg över det på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 14–18 min, tills brynt och genomstekt. Ta ut köttet och låt det vila i ett foliepaket tills servering.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, placera brysselkål på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt, hälften av honungen och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och stek äpple och lök i 5–6 min, eller tills de mjuknar.
Tillsätt rödvinssås, vatten, socker, salt och resterande honung och stek i ytterligare 3–5, eller tills karamelliserat.
Tillsätt smör och stek i ytterligare 1 min, tills smält.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött, potatismos och brysselkål på tallrikar.
Toppa potatismos med karamelliserat äpple och lök.