Skip to main content
Örtstekt fläskytterfilé & karamelliserat äpple
Örtstekt fläskytterfilé & karamelliserat äpple

Örtstekt fläskytterfilé & karamelliserat äpple

med potatismos och honungsrostad brysselkål

Kött, potatis och en underbar sås – ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så. I kväll bjuder vi på fläskytterfilé med rosmarin och salvia som serveras med lent potatis- och palsternacksmos, honungsrostad brysselkål och en smakrik rödvinssås med karamelliserat äpple och lök.

Taggar:
Glutenfri
Nyttig
Proteinrik
Allergener:
Senf
Schwefeldioxide und Sulfite

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Fläskytterfilé

30 g

Senap

(Innehåller: Senf)

1 st

Äpple

1 st

Lök

1 st

Salvia

1 st

Rosmarin

25 g

Honung

500 g

Bakpotatis

150 g

Brysselkål

60 g

Rödvinssås

(Innehåller: Schwefeldioxide und Sulfite)

½ st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

¼ tsk

Salt till kött

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 dl

Vatten till sås

½ tsk

Socker till sås

½ tsk

Salt till sås

1 msk

Smör till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2776 kJ
Energi (kcal)663 kcal
Fett19.3 g
varav mättat8.7 g
Kolhydrater81.8 g
varav socker31 g
Kostfiber10.6 g
Protein41.8 g
Salt4.6 g
Potassium57.6 mg
Calcium8.8 mg
Iron0.1 mg

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, skär lök i tunna skivor.

Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Ta bort de yttersta bladen från brysselkålen och dela dem på hälften.

Plocka och finhacka rosmarins- och salviablad.

Stek kött
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.

Gnid kött med senap, salvia, rosmarin, salt och en nypa peppar.

Stek kött i 2 min per sida, eller tills brynt.

Lägg över det på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 14–18 min, tills brynt och genomstekt. Ta ut köttet och låt det vila i ett foliepaket tills servering.

TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Rosta brysselkål
4

Under tiden, placera brysselkål på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt, hälften av honungen och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.

Karamellisera äpple och lök
5

Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och stek äpple och lök i 5–6 min, eller tills de mjuknar.

Tillsätt rödvinssås, vatten, socker, salt och resterande honung och stek i ytterligare 3–5, eller tills karamelliserat.

Tillsätt smör och stek i ytterligare 1 min, tills smält.

Skär kött i tunna skivor.

Servera
6

Lägg upp kött, mos och brysselkål på tallrikar.

Toppa mos med karamelliserat äpple och lök.