Har vi några ostälskare på tråden? Några såsälskare? Detta recept är till er! Slå på stort ikväll med en ljuvlig gräddsås smaksatt med vitlök, gräslök och lagrad ost. Såsen bjuder på härlig krämighet och förvaltar ostens umamismak och sälta på bästa sätt. Servera med stekta kycklingfiléer, lent palsternacksmos och en frisk sallad med strimlat äpple och smakrika blad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
125
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
300
Kycklingbröstfilé
500
Potatis
20
Finriven ost
1
Palsternacka
1
Äpple
60
Salladsmix
2
Vitlöksklyfta
½
Gräslök
2.67
Smör
1
Mjölk
2
Vatten
Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Skala potatis och palsternacka och skär i 2 cm stora bitar. Koka potatis och palsternacka i 10-15 min, eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen. Tillsätt smör*, mjölk* och en nypa salt* och mosa med en gaffel eller potatisstöt. Sätt på ett lock för att hålla varmt.
Finhacka eller pressa vitlök. Ta fram en separat skärbräda, lägg en hand ovanpå en kycklingfilé och skär försiktigt rakt igenom horisontellt så du får två jämnstora filéer.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i kycklingen när oljan är uppvärm. Stek i 3-4 min, eller tills genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik, täck med folie och låt vila i ca 5 min. VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Kärna ur och skär äpple i tändstickstunna bitar. Finhacka gräslök [1/2 påse, 2 pers]. Blanda salladsmix, äpple, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en salladsskål. Vänd salladen precis innan servering.
Smält en klick smör* i stekpannan på medelhög värme. Fräs vitlök i 30 sek. Tillsätt matlagningsgrädde [1/2 paket, 2 pers], vatten* (se ingredienslistan), riven hårdost, hälften av gräslöken och eventuell köttsaft från kycklingen. Rör om väl. Låt sjuda på låg värme tills såsen tjocknat något, ca 1 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*. TIPS: Tillsätt 1 msk vatten om såsen blir för tjock.
Fördela palsternacksmos, pannstekt kyckling och ostsås mellan era tallrikar. Garnera med återstående gräslök och servera med salladen vid sidan av.