Skip to main content
Osttoppad ratatouillegratäng
Osttoppad ratatouillegratäng

Osttoppad ratatouillegratäng

med orzopasta och grönsallad

Ratatouille är en traditionell fransk grönsaksröra, och i kväll serverar vi denna klassiker i gratängform med orzo! Pastan får sällskap av zucchini och aubergine i en smakrik tomatsås och toppas med ost innan den gräddas i ugnen och serveras med grönsallad.

Taggar:
Under 650 kcal
Vegetarisk
Allergener:
Gluten
Vete
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

180 g

Orzo

1 st

Zucchini

1 st

Aubergine

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Souvlaki-kryddmix

195 g

Krossade tomater

50 g

Cheddar-/goudamix, riven

20 g

Finriven ost

60 g

Salladsmix

Ingår inte i din leverans

2.5 dl

Sparat pastavatten

½ msk

Olja till stekning

½ tsk

Socker till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2467 kJ
Energi (kcal)590 kcal
Fett16.2 g
varav mättat8.2 g
Kolhydrater82.5 g
varav socker16.1 g
Kostfiber10.4 g
Protein26.3 g
Salt2.1 g
Potassium282.6 mg
Calcium20.3 mg
Iron0.6 mg

Instruktioner

Koka orzo
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka orzo i 8–9 min, eller tills ”al dente”.

Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. 

TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, tärna aubergine och zucchini i 1 cm stora bitar.

Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.

Stek grönsaker
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna.

Stek lök, aubergine, zucchini och en nypa salt i 6–7 min, eller
tills mjuka.

Skölj salladsmix
4

Under tiden, skölj salladsmix.

Grädda gratäng
5

Tillsätt vitlök och souvlaki-kryddmix till pannan med grönsaker och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt krossade tomater, sparat pastavatten, socker och en nypa salt och peppar. Sjud i 2–3 min. Mosa försiktigt grönsaker med en potatismosare.

Vänd ner kokt orzo och cheddar- och goudamix. Lägg över i en ugnsform och toppa med finriven ost.

Grädda i ugnen i 5–6 min, eller tills osten har smält och är gyllene.

Servera
6

Lägg upp gratäng och salladsmix på tallrikar.

TIPS: Ringla eventuellt en skvätt olivolja över salladen.