
Ratatouille är en traditionell fransk grönsaksröra, och i kväll serverar vi denna klassiker i gratängform med orzo! Pastan får sällskap av zucchini och aubergine i en smakrik tomatsås och toppas med ost innan den gräddas i ugnen och serveras med grönsallad.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
180 g
Orzo
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
1 st
Zucchini
1 st
Aubergine
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Souvlaki-kryddmix
(Kan innehålla spår av: Senap, Soja, Ägg, Fisk, Sesam, Selleri, Kräftdjur, Mjölk)
195 g
Krossade tomater
50 g
Cheddar-/goudamix, riven
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
60 g
Salladsmix
2.5 dl
Sparat pastavatten
½ msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till sås

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka orzo i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, tärna aubergine och zucchini i 1 cm stora bitar.
Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna.
Stek lök, aubergine, zucchini och en nypa salt i 6–7 min, eller tills mjuka.

Under tiden, skölj salladsmix.

Tillsätt vitlök och souvlaki-kryddmix till pannan med grönsaker och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt krossade tomater, sparat pastavatten, socker och en nypa salt och peppar. Sjud i 2–3 min. Mosa försiktigt grönsaker med en potatismosare.
Vänd ner kokt orzo och cheddar- och goudamix. Lägg över i en ugnsform och toppa med finriven ost.
Grädda i ugnen i 5–6 min, eller tills osten har smält och är gyllene.

Lägg upp gratäng och salladsmix på tallrikar.
TIPS: Ringla eventuellt en skvätt olivolja över salladen.

