Det baskiska köket är känt för sin goda fisk och står för inspirationen till kvällens smarriga laxrätt. Vi lindar laxen med prosciutto och ugnssteker den medan vi rostar potatis, steker grönsaker och svänger ihop en god sallad med mozzarella och oliver som vi toppar med pinjenötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Potatis
4 g
Rökt paprikapulver
1 st
Paprika
1 st
Rödlök
1 st
Vitlöksklyfta
125 g
Körsbärstomater
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
25 g
Prosciutto
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 paket
Mozzarella
(Innehåller: Mjölk)
60 g
Salladsmix
30 g
Kalamataoliver
½ tsk
Salt till potatis
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
2 msk
Smör till grönsaker
1 dl
Vatten till grönsaker
¼ tsk
Salt till grönsaker
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, hälften av rökt paprikapulver, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, häll av mozzarella och riv den i grova bitar.
Skölj salladsmix.
Blanda salladsmix, oliver, mozzarella, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål. Ställ åt sidan.
Skär paprika i 1 cm tunna strimlor.
Skär rödlök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera körsbärstomater.
Lägg lax på en separat skärbräda och använd en vass kniv för att ta bort skinnet. Skär i en vinkel mellan skinn och fiskkött och dra samtidigt försiktigt bort skinnet.
Linda en bit prosciutto runt varje laxfilé.
Placera lax på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek paprika och rödlök i 3–4 min, eller tills mjuka.
Tillsätt vitlök och resterande rökt paprika och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt körsbärstomater, smör, vatten, salt och en nypa peppar. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar något.
Lägg upp potatis, grönsaker och sallad på tallrikar.
Toppa grönsaker med lax och sallad med pinjenötter.