Baskiskinspirerad prosciuttolindad lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Baskiskinspirerad prosciuttolindad lax

Baskiskinspirerad prosciuttolindad lax

med stekta grönsaker och mozzarellasallad

Det baskiska köket är känt för sin goda fisk och står för inspirationen till kvällens smarriga laxrätt. Vi lindar laxen med prosciutto och ugnssteker den medan vi rostar potatis, steker grönsaker och svänger ihop en god sallad med mozzarella och oliver som vi toppar med pinjenötter.

Allergener:
Fisk
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Potatis

4 g

Rökt paprikapulver

1 st

Paprika

1 st

Rödlök

1 st

Vitlöksklyfta

125 g

Körsbärstomater

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

25 g

Prosciutto

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

1 paket

Mozzarella

(Innehåller: Mjölk)

60 g

Salladsmix

30 g

Kalamataoliver

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

2 msk

Smör till grönsaker

1 dl

Vatten till grönsaker

¼ tsk

Salt till grönsaker

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3525 kJ
Energi (kcal)842 kcal
Fett54.8 g
varav mättat20.6 g
Kolhydrater40.9 g
varav socker11.5 g
Protein46.5 g
Salt4.4 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, hälften av rökt paprikapulver, salt och en nypa peppar. 

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Blanda sallad
2

Under tiden, häll av mozzarella och riv den i grova bitar.

Skölj salladsmix.

Blanda salladsmix, oliver, mozzarella, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål. Ställ åt sidan.

Förbered grönsaker
3

Skär paprika i 1 cm tunna strimlor.

Skär rödlök i tunna skivor.

Finhacka eller pressa vitlök.

Halvera körsbärstomater.

Ugnsstek lax
4

Lägg lax på en separat skärbräda och använd en vass kniv för att ta bort skinnet. Skär i en vinkel mellan skinn och fiskkött och dra samtidigt försiktigt bort skinnet.

Linda en bit prosciutto runt varje laxfilé.

Placera lax på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt. 

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Stek grönsaker
5

Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek paprika och rödlök i 3–4 min, eller tills mjuka.

Tillsätt vitlök och resterande rökt paprika och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt körsbärstomater, smör, vatten, salt och en nypa peppar. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar något.

Servera
6

Lägg upp potatis, grönsaker och sallad på tallrikar.

Toppa grönsaker med lax och sallad med pinjenötter.