Det är inte vilka köttbullar som helt som spelar huvudrollen i kvällens underbara middag – den här lyxversionen lindas nämligen med bacon OCH innehåller en mozzarellagömma! Vi serverar dessa godbitar med rostade rotfrukter, krispig äppelsallad och en härligt krämig purjolökssås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Morot
125 g
Bacon, skivor
1 st
Purjolök
1 paket
Mozzarella
(Innehåller Mjölk)
15 g
Senap
(Innehåller Senap)
10 g
Kycklingfond
250 g
Blandfärs
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
400 g
Småpotatis
60 g
Salladsmix
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Äpple
½ tsk
Salt till grönsaker
1
Ägg till köttbullar
¼ tsk
Salt till köttbullar
½ msk
Smör till purjolök
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera potatis. Skär morot (oskalad) i 1 cm tunna stavar.
Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35, min eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, häll av mozzarella och torka med hushållspapper. Skär i lika stora delar (3 per person).
Blanda färs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Forma färsen till platta biffar (3 per person) med fuktiga händer. Placera en bit mozzarella i mitten på varje biff och krama färsen till en köttbulle runt mozzarellan.
Linda en skiva bacon stramt om varje köttbulle och placera dem på en tallrik.
TIPS: Pressa ihop färsen ordentligt så att mozzarellan inte läcker ut.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelhög värme. Stek purjolök i 2–3 min, eller tills mjuk.
Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong, senap och en nypa peppar. Sänk till medelvärme och sjud i 3–4 min, eller tills något tjocknat.
TIPS: Se till att skölja bort all jord och grus från purjolöken.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skölj salladsmix.
Lägg salladsmix, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Vänd runt precis innan servering.
Lägg upp köttbullar, rotfrukter, sallad och sås på tallrikar.