Har du aldrig hört om orzotto? Det är en italiensk maträtt som påminner om risotto. Skillnaden är att i orzotto används orzo – en pasta som liknar ris, men smakar som pasta. Vår krämiga tomatorzotto bygger vi med orzo blandad med ost, tomat och grädde. Vi toppar med balsamicostekt svamp, krispig pangratto, färsk rucola och pinjenötter!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Medelhavets Pärla
150 g
Portabello
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
180 g
Orzo
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Senap, Soja, Ägg, Lupin)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 burk
Tomatpuré
20 g
Rucola
1 st
Lök
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Socker till sås
4.5 dl
Vatten till orzotto
¼ tsk
Salt till orzotto
1 msk
Olja till svamp
¼ tsk
Salt till svamp
½ msk
Olja till pangratatto
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Smält smör i en stor stekpanna (använd en som har lock) på medelhög värme.
Stek lök i 1–2 min, eller tills genomskinlig.
Tillsätt tomatpuré, Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter och socker, och stek i 30 sek.
Rör i orzo, vatten, sojasås och salt.
Koka upp, och sänk till medelvärme. Sjud under lock, rör om då och då, i 12–14 min, eller tills orzo är "al dente".
TIPS: Om du inte har ett lock använd folie istället.
TIPS: "Al dente" betyder att orzo är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, skär svamp i tunna skivor, och placera på en sida av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med balsamvinäger, en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Stek i ugnen i 8–10 min, tills mjuka.
Under tiden, skölj rucola.
Finhacka eller pressa vitlök.
När det återstå 5 min av svampens tillagningstid, placera panko, vitlök, olivolja och en nypa salt på andra sidan av bakplåten. Blanda väl.
Placera pinjenötter i ett hörn av plåten.
Rosta i 3–4 min, eller tills pangrattato och pinjenötter är gyllene.
Rör i matlagningsgrädde med orzon. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen har tjocknat något.
Ta av stekpannan från värme och rör i riven ost.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzotton ser torr ut.
Lägg upp orzotto i skålar.
Toppa med balsamicostekt svamp och strö över pangrattato.
Garnera med rucola och pinjenötter.
TIPS: Ringla eventuellt över en skvätt olivolja.