Köttbullar och brunsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Köttbullar och brunsås

Köttbullar och brunsås

med kokt potatis och picklad gurka

Ikväll frestar vi med härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med kokt potatis som trogen följeslagare. Picklad gurka med dill skapar perfekt balans och den ljuvliga brunsåsen med lingonsylt fulländar denna fantastiska måltid.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Vete
Gluten
Sulfiter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

250

Blandfärs

12.5

Panko ströbröd

(Innehåller Vete, Gluten, Sulfiter)

½

Schalottenlök

400

Småpotatis

4

Kycklingbuljong

50

Lingonsylt

1

Gurka

1

Dill

25

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

100

Brunsås

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½

Socker (steg 2)

½

Salt (steg 3)

1

Ägg (steg 3)

1

Olivolja (steg 4)

2

Vatten (steg 5)

1

Vatten* (steg 2)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)704 kcal
Energi (kJ)2946 kJ
Fett37.5 g
varav mättat14 g
Kolhydrater57.3 g
varav socker19.5 g
Protein31 g
Salt3.7 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 12-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock. 

Pickla gurka
2

Under tiden, skär gurka i tunna skivor.

Grovhacka dill. 

Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en liten skål.

Rör i gurka och dill och ställ åt sidan.

Häll av lagen innan servering. 

Forma köttbullar
3

Finhacka schalottenlök [½ st, 2P].

Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], schalottenlök, panko [1/2 påse, 2P] och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.

Stek köttbullar
4

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10-12 min, eller tills brynta och genomstekta (sänk till medelvärme när de är brynta).

Lägg över dem till en tallrik. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Laga sås
5

Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (utan att skölja av den först). 

Tillsätt brunsås, kycklingbuljong, lingonsylt [1 spsk I 2 spsk] och vatten [2 msk I 4 msk]. Sjud i 3-4 min, tills genomvarmt. Krydda med salt och peppar.

TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om såsen verkar tjock.

Servera
6

Lägg upp köttbullar, potatis och picklad gurka på tallrikar.

Ringla brunsås över köttbullarna.

Servera med resterande lingonsylt.