Har du aldrig hört om donburi? Det betyder ”skål” på japanska, och maträtten är den asiatiska varianten av rätten poké bowl som kommer från Hawaii. Vår variant innehåller fluffigt ris, välkryddad kyckling och svart sesamslaw med gurka och morot. Vi serverar vår japanska kyckling-donburi med sojastekt pak choi, picklad kål och färsk salladslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Salladslök
100 g
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
150 g
Jasminris
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Gurka
1 st
Morot
1 st
Pak choi
25 g
Honung
20 g
Sriracha
1 g
Chiliflakes
150 g
Förskuren spetskål
300 g
Strimlad kycklingbröstfilé
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
3 msk
Vetemjöl (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
2 msk
Vatten (steg 5)
1 msk
Vatten (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär gurka i tändstickstunna stavar.
Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Skär salladslök i tunna skivor.
Halvera pak choi.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en skål. Vänd i kål och chili flakes i lagen och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek pak choi i 2–3 min på varje sida, eller tills den mjuknat något.
Krydda med salt och peppar och täck med folie på en tallrik.
Blanda kyckling, sojasås, mjöl [3 msk | 6 msk], Ay Cajun-ba och sesamfrön i en medelstor skål.
Blanda sesammajonnäs, vatten [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar i en ny medelstor skål.
Rör i gurka och morot i majonnäsen precis innan servering.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kyckling under omrörning i 4–5 min, eller tills brynt och genomstekt. Lägg över till en tallrik med hushållspapper.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelvärme.
Tillsätt honung, sriracha, vatten [2 msk | 4 msk] och en nypa salt. Sjud i 1–2 min, tills såsen tjocknar. Ställ åt sidan.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med sesamslaw och kyckling-donburi.
Ringla sås över kyckling.
Servera pak choi i en separat skål.
Servera picklad kål i en annan separat skål och garnera med salladslök.