Skip to main content
Italienskinspirerad köttbullssandwich
Italienskinspirerad köttbullssandwich

Italienskinspirerad köttbullssandwich

med pommes och spenat- och äppelsallad

4.4
(16)

Svenska köttbullar med potatis och lingonsylt i all ära, men i kväll lagar vi denna klassiker på italienskt vis. Köttbullarna får härlig smak av vår egen kryddblandning Vitlöksflörter och vi låter dem sjuda i en krämig tomatsås innan vi gratinerar dem med riven ost i korvbröd. Vi serverar våra lyxmackor med rostade pommes och äpple- och spenatsallad.

Allergener:
Gluten
Vete
Havre
Senap
Ägg
Sulfiter
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

2 st

Korvbröd

(Innehåller: Gluten, Vete, Havre Kan innehålla spår av: Ägg, Senap, Soja, Nötter, Sesam, Mjölk)

195 g

Krossade tomater

225 g

Nötfärs

4 g

Vitlöksflörter

25 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

30 g

Spenat

300 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Ägg, Mjölk)

1 st

Äpple

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

1 st

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Smör till sås

1 tsk

Socker till sås

½ tsk

Salt till sås

½ dl

Vatten till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3797 kJ
Energi (kcal)907 kcal
Fett47.9 g
varav mättat18.8 g
Kolhydrater86 g
varav socker19.6 g
Kostfiber8.7 g
Protein40.6 g
Kolesterol0.1 mg
Salt7.3 g
Potassium690 mg

Instruktioner

Rosta pommes
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35, min eller tills gyllene och mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Stek köttbullar
2

Blanda nötfärs, Vitlöksflörter, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
3

Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Skölj spenat.

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda spenat, äpple, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.

Laga sås
4

Rör ner vitlök, balsamvinäger, krossade tomater, smör, socker, salt och vatten i pannan med färdiga köttbullar.

Sjud i 2–3 min, eller tills något tjocknat.

Grädda sandwich
5

Öppna korvbröd när det återstår 5 min av potatisens tillagningstid.

Fyll bröd med köttbullar och skeda över tomatsås. Toppa med riven ost.

Placera fyllda bröd på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 2–3 min, eller tills genomvarma och osten har smält.

Servera
6

Lägg upp köttbullssandwich, pommes och sallad på tallrikar.

Servera med en klick majonnäs.