Skip to main content
Grekisk nötfärsmoussaka
Grekisk nötfärsmoussaka

Grekisk nötfärsmoussaka

med rostad aubergine och grönsallad

I kväll går den kulinariska resan till Grekland och vi frestar med en ljuvlig nötfärsmoussaka med lök, zucchini och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med mornaysås och ost innan den gräddas gyllene i ugnen och serverar den med en enkel grönsallad med persilja.

Taggar:
Glutenfri
Under 650 kcal
Max 50g kolhydrater
Allergener:
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

100 g

Mornaysås

(Innehåller: Mjölk)

225 g

Nötfärs

½ st

Zucchini

4 g

Medelhavets Pärla

4 g

Kycklingbuljong

390 g

Krossade tomater

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

1 st

Lök

1 st

Aubergine

1 st

Bladpersilja

1 st

Sallad

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till aubergine

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till sås

½ tsk

Socker till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2127 kJ
Energi (kcal)508 kcal
Fett32.5 g
varav mättat15.8 g
Kolhydrater26.2 g
varav socker18.8 g
Kostfiber10.4 g
Protein33.8 g
Salt4.6 g
Potassium282.6 mg
Calcium20.5 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Rosta aubergine
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär aubergine 1 cm tunna skivor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en generös skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuk och lätt gyllene.

Stek nötfärs
2

Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek nötfärs i 3–4 min, eller tills brynt. 

Under tiden, tärna zucchini i 1 cm stora bitar.

Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.

Tillsätt lök och zucchini
3

Tillsätt lök och zucchini till stekpannan med nötfärs och stek i 3–4 min, tills mjuka. Krydda med salt och en nypa peppar.

Tillsätt vitlök, Medelhavets Pärla och kycklingbuljong och stek i 30 sek, eller tills vitlöken är väldoftande.

Rör i krossade tomater, salt och socker. Sjud i 1 min, eller tills något tjocknat.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.

Gratinera moussaka
4

Häll över hälften av köttfärsen i en ugnsform.

Toppa först med rostad aubergine och därefter med resterande köttfärs.

Bre på mornaysås och strö över riven ost.

Gratinera i 10–15 min, tills toppen bubblar och osten är gyllene.

Blanda sallad
5

Medan moussakan gratineras, ansa, skölj och grovhacka sallad.

Grovhacka persiljeblad.

Blanda sallad och persilja i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Servera
6

Lägg upp moussaka i skålar och servera med sallad.