Ikväll drömmer vi oss bort till Grekland och lagar karakteristisk grekisk mat i stor stil! Underbara nötfärsbiffar får perfekt smak av att kryddas med oregano och vår färdiga kryddblandning som vi kallar Jorden runt. Vi serverar våra biffar med rostad potatis och en fräsch tomatsallad med rödlök och basilika. Och givetvis svänger vi också ihop en ljuvligt krämig tzatziki!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
15
Balsamvinäger
1
Gurka
400
Småpotatis
75
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1
Rödlök
2
Tomat
1
Basilika
250
Nötfärs
30
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4
Jorden Runt
(Innehåller Ägg, Senap)
1
Torkad oregano
1
Vitlöksklyfta
1
Ägg (steg 4)
½
Salt (steg 4)
1
Olivolja (steg 3)
Sätt ugnen på 240°/220°C (varmluft). Halvera potatis (oskalad) och placera den på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, hälften av oreganon, salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene.
Riv gurka fint, och pressa ur vätska över ett durkslag. Strö över en nypa salt* och ställ åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök. Finhacka rödlök. Tärna tomat i 2 cm stora bitar. Finhacka basilika. Blanda tomat, rödlök, basilika (spara lite till garnering), olivolja* [1 msk | 2 msk], balsamvinäger, salt* och peppar* i en skål.
Blanda nötfärs, ägg* [1 st | 2 st], panko, salt* [½ tsk | 1 tsk], Jorden runt, resterande oregano och hälften av vitlöken i en stor skål. Forma färsen till biffar (1 per pers). Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek biffar i 4-5 min på varje sida, eller tills de är precis genomstekta. VIKTIGT: Biffarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Pressa ur vätska från gurka igen. Blanda gurka, yoghurt, peppar* och resterande vitlök i en liten skål.
Lägg upp biffar, potatis, tomatsallad och tzatziki på tallrikar. Garnera med basilika.