Fläskkotlett med citronsky
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Fläskkotlett med citronsky

Fläskkotlett med citronsky

potatis och tomatsallad

Fram med förklädet och laga detta fantastiskt goda recept som flirtar med det grekiska köket. Här har vår kock Sophie gått all in på smaker, och trots att det bara tar 25 minuter att ställa rätten på bordet är det något helt annat än klassiska “kött och potatis”. Hugg in på krossad potatis med salladsost, smör och citron, välstekt fläskytterfilé och en himmelsk smörbaserad citronsås med honung där smakerna gifter sig till perfektion. Servera med en fräsch tomatsallad och njut av en förstklassig middag.

Taggar:
Snabb
Barnvänlig

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

12.5

Honung

300

Fläskkotlett hel

75

Grekisk salladsost

1

Bifftomat

1

Tomat, Grön

500

Potatis

4

Grönsaksbuljong

½

Rödlök

1

Basilika

1

Citron

Ingår inte i din leverans

2.67

Smör

2

Vatten

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)368 kcal
Energi (kJ)1540 kJ
Fett25.8 g
varav mättat14.7 g
Kolhydrater5.29 g
varav socker5 g
Protein30.27 g
Salt1.1 g

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Koka upp vatten* i en stor kastrull. Halvera potatis. Skiva bifftomat och grön tomat tunt. Skiva rödlök [1/2 st, 2 pers] tunt. Riv citronzest och dela citronen på mitten. Dela ena halvan i klyftor. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

Krossa potatis
2

Lägg i potatishalvorna och en nypa salt* i det kokande vattnet och låt koka i 12-15 min tills de är mjuka rakt igenom. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Tillsätt citronzest, en klick smör* och smula över salladsost [1/2 st, 2 pers]. Krossa potatisen lätt med en gaffel. 

Stek kött
3

Skär fläskköttet i tunna kotletter - 2 st/person. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek kotletterna i 3-4 min på båda sidor tills det är genomstekt. För sedan över på en tallrik och låt vila. VIKTIGT: Köttet är genomstekt när det är utan inslag av rosa.

Förbered tomatsallad
4

Grovhacka basilika. Placera tomatskivor på en tallrik. Strö över några lökskivor, basilika, en nypa salt* och peppar*. Ringla över lite olivolja*.

Tillaga citronsås
5

Diska ur stekpannan (det hjälper till att sänka temperaturen) och ställ tillbaka på plattan på medelvärme. Bryn smör*. Tillsätt grönsaksbuljong, vatten* (se ingredienslistan), honung och en skvätt citronjuice. Vispa ihop och låt sjuda i ca 2 min tills såsen tjocknat något. Ta pannan av värme. Tillsätt kotletter och eventuell köttsaft från tallriken. Smaka av och tillsätt mer citronjuice om det behövs.

Servera
6

Fördela krossad potatis, tomatsallad och fläskkotletter mellan era tallrikar. Skeda över citronsky och servera med citronklyftor vid sidan av.