15 ml
Balsamvinäger
(Innehållersulfiter)15 g
Rotfruktsmix
25 g
Bladpersilja
⅓ msk
Dill
Panko ströbröd
(Innehållergluten)Majonnäs
(Innehållerägg, senap)Dukkah-njuta
(Innehållersenap, sesam)Laxfilé
(Innehållerfisk)Gräddfil
(Innehållermjölk)Tomat
Vitlöksklyfta
Salladsmix
Citron
Olivolja*
Sätt ugnen på 220°C. Skala och skär morötter, rödbetor och palsternacka i 1 cm tjocka pommes. Placera dessa på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över en skvätt olja* och krydda med salt* och peppar*. Baka på mellersta hyllan i ugnen, 25-30 min. VIKTIGT: Se till att laxen är avfrostad innan tillagning.
Finhacka persilje- och dillblad (kasta stjälkarna). Blanda persilja, dill, dukkah, panko [1/2 paket, 2 pers] och olivolja* [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers] i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Dutta laxfiléer torra med hushållspapper. Placera dem, med skin neråt, på en plåt med bakplåtspapper. Skeda över örttoppingen ovanpå laxfiléerna och pressa lätt med en sked så att örterna fastnar. TIPS: Lite av toppingen kommer att falla av på plåten - men oroa er inte, den kommer ni använda senare.
Sätt in laxfiléerna på översta hyllan i ugnen när pommesen har 6-10 minuter kvar av sin tillagningstiden. Stek tills laxen är genomstekt och gyllene. VIKTIGT: Laxfiléen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Grovhacka tomat och finhacka vitlök [1/2 st, 2 pers]medan laxen är i ugnen. Blanda tomat, salladsmix, balsamvinäger i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Blanda majonnäs, gräddfil [1/2 burk, 2 pers] och vitlök till en dressing. Krydda den med 1 msk citronjuice, en nypa salt* och peppar* efter smak.
Servera den örttäckta laxen tillsammans med rotfruktspommes, grönsallad och citrondressing. Strö över resterande krispig örttopping från bakplåten.