topBanner
Dukkah- och dillpanerad lax

Dukkah- och dillpanerad lax

med rotfruktspommes och citrondressing

Det finns middagar som är så vackra att beskåda att man drar sig för att äta upp dem. Vår dillpanerade lax som rullat sig i nötig dukkah är en sådan rätt. Tillsammans med krispiga rotfruktspommes och en klick gräddfil passar den inuti en guldplätterad ram på en vägg där alla kan insupa dess skönhet. Men det hade varit slöseri, eftersom den smakar precis lika gott som den ser ut.

Allergener:glutennöttersellerisesamjordnötterfisksulfiteräggsenapmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

200 g

Morot

200 g

Palsternacka

200 g

Rödbeta

1 påse

Bladpersilja

1 påse

Dill

½ paket

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

15 g

Dukkah

(Innehållernötter, selleri, sesam, jordnötter)

2 st

Laxfilé

(Innehållerfisk)

1 st

Tomat

1 påse

Salladsmix

15 ml

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

25 g

Majonnäs

(Innehållerägg, senap)

75 g

Gräddfil

(Innehållermjölk)

½ st

Vitlöksklyfta

½ st

Citron

Ingår inte i din leverans

1 tsk

Olivolja*

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2598 kJ
Energi (kcal)621 kcal
Fett35 g
varav mättat7 g
Kolhydrater48 g
varav socker26 g
Protein30 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C.

Skala och skär morötter, rödbetor och palsternacka i 1 cm tjocka pommes.

Placera dessa på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över en skvätt olja och krydda med salt och peppar*. Baka på mellersta hyllan i ugnen, 25-30 min.

VIKTIGT: Se till att laxen är avfrostad innan tillagning.

2

Finhacka persilje- och dillblad (kasta stjälkarna).

Blanda persilja, dill, dukkah, panko [1/2 paket, 2 pers] och olivolja [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers] i en skål. Krydda med en nypa salt och peppar*.

3

Dutta laxfiléer torra med hushållspapper. Placera filéer, med skin neråt, på en plåt med bakplåtspapper.

Skeda över örttoppingen ovanpå laxfiléerna och pressa lätt med en sked så att örterna fastnar.

TIPS: Lite av toppingen kommer att falla av på plåten - men oroa er inte, den kommer ni använda senare.

4

Sätt in laxfiléerna på översta hyllan i ugnen när pommesen har 6-10 minuter kvar av sin tillagningstiden. Stek tills laxen är genomstekt och gyllene.

VIKTIGT: Laxfiléen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Grovhacka tomat och finhacka vitlök [1/2 st, 2 pers]medan laxen är i ugnen.

Blanda tomat, salladsmix, balsamvinäger i en skål. Krydda med en nypa salt och peppar.

Blanda majonnäs, gräddfil [1/2 burk, 2 pers] och vitlök till en dressing. Krydda den med 1 msk citronjuice, en nypa salt och peppar efter smak.

6

Servera den örttäckta laxen tillsammans med rotfruktspommes, grönsallad och citrondressing. Strö över resterande krispig örttopping från bakplåten.

Smaklig måltid!