Skip to main content
Citronrostad lax

Citronrostad lax

med rostad potatis och krämig dilldressing

4.4
(218)

Lax är en fantastisk fisk som det är svårt att misslyckas med, så länge man ser till att den inte lagas för länge. Ikväll täcker vi lax med citron och rostar den till perfektion. Härliga tillbehör är rostad potatis, rädissallad med rucola och pumpafrön, och krämig dilldressing.

Taggar:
Max 50g kolhydrater
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Senap
Ägg
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt
Antal portioner

500 g

Potatis

½ g

Torkad oregano

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

½ st

Citrusfrukt

½ portionspåse

Dill

25 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

10 g

Pumpakärnor

(Kan innehålla spår av: Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)

75 g

Rädisor

40 g

Rucola

½ paket

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 5)

Energi (kJ)2888 kJ
Energi (kcal)690 kcal
Fett40.5 g
varav mättat8.7 g
Kolhydrater49.3 g
varav socker6.3 g
Kostfiber5 g
Protein33.6 g
Salt0.3 g
Potassium0.5 mg
Bakplåt

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft). 

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera på ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano [1/2 paket, 2P], salt och peppar. 

Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills gyllene och mjuk. 

Förbered grönsaker
2

Under tiden, finhacka dill [½ påse, 2P]. 

Skär rädisor och citron [½ st, 2P] i tunna skivor. 

Skölj rucola. 

Rosta lax
3

När det återstår 12 min av potatisens tillagningstid, torka av lax försiktigt med hushållspapper och placera den med skinnsidan ner på andra sidan av plåten med potatis. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. 

Täck lax med citronskivor och rosta i ugnen i 9-10 min, eller tills genomstekt. 

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Gör dilldressing
4

Blanda dill, gräddfil [1/2 paket, 2P], majonnäs, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Gör rädissallad
5

Blanda rucola, rädisor, pumpakärnor, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en stor skål precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp potatis, lax, rädissallad och dilldressing på tallrikar. 

Pressa rostad citron över.

Meal right image

Upptäck liknande recept

Meal left image