Lax är en fisk som brukar gå hem hos både vuxna och barn. Kanske kan du få hjälp i köket av familjens yngsta medlemmar när du lagar denna smarriga vardagsmiddag? Vi rostar potatis, morot, palsternacka och lök och ugnssteker lax, som får god smak av citronpeppar. Färdig kålmix blir en fräsch sallad med lite olivolja och kryddor och vi blandar gräddfil med dill och vitlök till en örtig sås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Kålmix
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
1 st
Lök
1 st
Morot
2 g
Citronpeppar
½ st
Palsternacka
½ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till fisk
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis, palsternacka och morot (oskalade) i 2 cm stora bitar.
Skär lök i 2 cm breda klyftor.
Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka dill.
Blanda vitlök, dill, gräddfil och en nypa salt och peppar i en liten skål och ställ åt sidan.
Lägg kålmix, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål och vänd runt precis innan servering.
Torka av lax med lite hushållspapper, ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och citronpeppar.
När det återstår 8 min av rotfrukternas tillagningstid, placera lax med skinnsidan ner på en ny plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen resterande tid, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp lax, rostade rotfrukter och kålsallad på tallrikar.
Servera med en klick dilldressing.