Blomkålen i kvällens krämiga pasta rivs och göms i den oemotståndliga ost- och gräddsåsen – perfekt för barn som är kräsna när det kommer till grönsaker. Chilirostad grönkål och knaperstekt bacon ger hetta och sälta som blir ett fint komplement till den krämiga pastan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
140 g
Bacon, tärnad
275 g
Blomkål
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Kycklingbuljong
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
50 g
Grönkål, skuren
1 g
Chiliflakes
1 st
Citron
2 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till stekning
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
Riv blomkål grovt.
Halvera citron.
Hetta upp smör i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek blomkål i 4–5 min, eller tills mjuk.
Under tiden, fördela grönkål i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, chiliflakes och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 2–4 min, eller tills gyllene och krispig.
TIPS: 1) Håll öga på grönkålen så den inte bränns vid. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong, sparat pastavatten och en nypa salt och peppar till pannan med blomkål.
Sjud i 1–2 min, eller tills såsen har tjocknat något.
Vänd ner pasta, en skvätt citronsaft och hälften av den finrivna osten i såsen.
Lägg upp pasta i skålar och strö över resterande finriven ost.
Toppa med bacon och chilirostad grönkål.