Skip to main content
Zucchini- och tomatgratäng

Zucchini- och tomatgratäng

med makaroner och finriven ost

En god gratäng som sköter sig själv i ugnen är en bra lösning på stressiga vardagskvällar. Allt du behöver göra är att koka pasta, skiva zucchini och laga en härlig tomatsås med matlagningsgrädde och medelhavskryddor. Gratängen toppas med ett täcke av panko och ost som blir gyllene och krispigt i ugnen. OBS! Osten som används i denna rätt innehåller animaliskt löpe och är därför inte vegetarisk.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Gluten
Vete
Mjölk
Selleri
Senap
Soja
Kan innehålla spår av allergener

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid
NivåLätt
Antal portioner

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Zucchini

25 g

Pankoströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

4 g

Medelhavets Pärla

390 g

Krossade tomater

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Vitlöksklyfta

180 g

Makaroner

(Innehåller: Senap, Soja, Kan innehålla spår av allergener, Gluten, Vete)

50 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

20 g

Parmigiano Reggiano

(Innehåller: Mjölk)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Lök

35 g

Oliver

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olja till stekning

1 tsk

Socker till sås

¼ tsk

Salt till sås

2 msk

Olja till vitlöksolja

Energi (kJ)4468 kJ
Energi (kcal)1068 kcal
Fett59.2 g
varav mättat27.5 g
Kolhydrater103.1 g
varav socker28.8 g
Kostfiber10.6 g
Protein29.6 g
Kolesterol8.3 mg
Salt5.4 g
Potassium67.6 mg
Calcium124.8 mg
Iron0.1 mg

Instruktioner

Stek lök
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Grovhacka lök.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök i 1–2 min, eller tills mjuk.

Laga tomatsås
2

Tillsätt krossade tomater, buljong, Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter, socker, matlagningsgrädde, salt och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud i 5 min, tills tjocknat.

Grädda zucchinigratäng
3

Under tiden, blanda finriven ost, gouda och panko i en liten skål.

Grovhacka oliver.

Skär zucchini i 0,5 cm tunna halvmånar och lägg dem och oliver i en ugnsform.

Häll tomatsås över zucchini och oliver och toppa med ost- och pankoblandning.

Grädda i ugnen i 20 min, eller tills gyllene och bubblande.

Koka pasta
4

Medan gratängen gräddas, koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka pasta i 3 min, eller tills ”al dente”.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda vitlöksolja
5

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda vitlök, olivolja och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Vänd ner vitlöksolja i kokt pasta.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar.

Toppa med zucchinigratäng.