Lasagne är kanske den ultimata mysmaten – den perfekta kombinationen av pasta, ost och sås. Den här vegetariska versionen innehåller förutom den klassiska bechamelsåsen spenat och rostad zucchini och serveras med pumpakärnor som topping.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Färska lasagneplattor
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja, Ägg)
2 st
Zucchini
1 st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Lök
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
100 g
Spenat
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Spelt, Råg, Vete, Sesam, Kamut, Korn, Jordnötter, Havre, Nötter, Gluten)
½ tsk
Salt till grönsaker
1.5 dl
Mjölk till bechamel
1.5 dl
Vatten till sås
2 msk
Smör till bechamel
2 msk
Mjöl till bechamel
½ tsk
Salt till bechamel
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär zucchini i 0,5 cm tjocka skivor.
Placera zucchini på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 8–10 min, eller tills mjuk.
Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Blanda matlagningsgrädde, mjölk, vatten och grönsaksbuljong i en medelstor skål.
Skölj spenat.
Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme. Stek vitlök och lök i 1–2 min, eller tills mjuka och väldoftande.
Tillsätt mjöl och vispa i 1–2 min, tills den tjocknade blandningen har en nötaktig lukt.
Tillsätt gräddblandningen gradvist under omrörning i 3–4 min, eller tills tjocknat.
Tillsätt spenat, salt, riven ost och en nypa peppar. Rör tills spenaten har mjuknat.
Bre ut ett lager sås i botten på en ugnsform. Toppa med ett lager lasagneplattor.
Fortsätt med zucchini och upprepa därefter med resterande lager. Spara lite sås till toppen.
Avsluta lasagnen med ett lager sås och toppa med gouda.
TIPS: 1) Gör lasagnen medan såsen är varm och lättflytande. 2) Använd en större ugnsform till 3 eller 4 personer.
Grädda lasagne i ugnen i 15–20 min, eller tills osten är gyllene.
TIPS: Låt lasagnen vila i 10 min om du inte har bråttom. Det gör den mindre rinnig och lättare att skära bitar av.
Lägg upp lasagne på tallrikar och toppa med pumpakärnor.