Skip to main content
Vietnamesisk vegofärsbowl
Vietnamesisk vegofärsbowl

Vietnamesisk vegofärsbowl

med vitlöksris och söt mangosalsa

I kväll blir det en snabblagad vegetarisk bowl med vietnamesiska smaker till middag. Vi steker vegofärs med grönsaker och en mängd härliga kryddor och serverar den i en skål med vitlöksris, mangosalsa och morotsband. Till sist toppar vi med örtmajonnäs, mynta och koriander.

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Stark
Mjölkfri
Allergener:
Senap
Ägg
Gluten
Soja
Korn
Vete
Sesam

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Citrusfrukt

150 g

Långkornigt vitt ris

½ st

Chili

½ st

Mango

1 st

Mynta & koriander

50 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

½ st

Gurka

20 ml

Sojasås

(Innehåller: Gluten, Soja)

180 g

Vegofärs

(Innehåller: Gluten, Soja, Korn)

2 tsk

Ingefära

2 st

Morot

20 g

Asiatisk dressing

(Innehåller: Gluten, Soja, Vete, Sesam)

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olja till ris

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

1 msk

Olja till stekning

2 tsk

Socker till sås

½ dl

Vatten till sås

2 msk

Vatten till dressing

¼ tsk

Salt till dressing

¼ tsk

Salt till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)3598 kJ
Energi (kcal)860 kcal
Fett39.1 g
varav mättat4.5 g
Kolhydrater101.9 g
varav socker27.1 g
Kostfiber13.4 g
Protein25.7 g
Salt5.7 g
Potassium195 mg
Calcium28.1 mg
Iron1.1 mg

Instruktioner

Koka vitlöksris
1

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, tills väldoftande.

Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min. 

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered råvaror
2

Under tiden, halvera, kärna ur och finhacka chili.

Skär citrusfrukt i klyftor.

Skala och riv ingefära fint.

Riv hälften av moroten grovt och skala resten i långa band med en potatisskalare.

Stek färs
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek vegofärs i 1–2 min, eller tills lätt brynt.

Sänk till medelvärme. Tillsätt riven morot, chili, en skvätt citrusfruktsaft, resterande vitlök, ingefära, socker, sojasås och vatten till stekpannan. Rör om och sjud i 6–8 min, tills tjocknat.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Förbered frukt och grönt
4

Under tiden, skala och skär mango i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm bitar.

Finhacka gurka.

Finhacka koriander- och myntablad.

Blanda örtmajonnäs
5

Blanda majonnäs, hälften av örterna, vatten, salt och en nypa peppar till en tunnare konsistens i en liten skål.

Blanda gurka, mango, asiatisk dressing, salt och en nypa peppar i en stor skål.

TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till mangosalsan.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med mangosalsa, morotsband och vegofärs.

Ringla över örtmajonnäs och garnera med resterande koriander och mynta.