
I kväll blir det en snabblagad vegetarisk bowl med vietnamesiska smaker till middag. Vi steker vegofärs med grönsaker och en mängd härliga kryddor och serverar den i en skål med vitlöksris, mangosalsa och morotsband. Till sist toppar vi med örtmajonnäs, mynta och koriander.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Citrusfrukt
150 g
Långkornigt vitt ris
½ st
Chili
½ st
Mango
1 st
Mynta & koriander
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
½ st
Gurka
20 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Soja)
180 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Soja, Korn)
2 tsk
Ingefära
2 st
Morot
20 g
Asiatisk dressing
(Innehåller: Gluten, Soja, Vete, Sesam)
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
2 tsk
Socker till sås
½ dl
Vatten till sås
2 msk
Vatten till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Salt till sallad

Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, halvera, kärna ur och finhacka chili.
Skär citrusfrukt i klyftor.
Skala och riv ingefära fint.
Riv hälften av moroten grovt och skala resten i långa band med en potatisskalare.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs i 1–2 min, eller tills lätt brynt.
Sänk till medelvärme. Tillsätt riven morot, chili, en skvätt citrusfruktsaft, resterande vitlök, ingefära, socker, sojasås och vatten till stekpannan. Rör om och sjud i 6–8 min, tills tjocknat.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Under tiden, skala och skär mango i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm bitar.
Finhacka gurka.
Finhacka koriander- och myntablad.

Blanda majonnäs, hälften av örterna, vatten, salt och en nypa peppar till en tunnare konsistens i en liten skål.
Blanda gurka, mango, asiatisk dressing, salt och en nypa peppar i en stor skål.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till mangosalsan.

Lägg upp ris i skålar.
Toppa med mangosalsa, morotsband och vegofärs.
Ringla över örtmajonnäs och garnera med resterande koriander och mynta.