Skip to main content
Ugnsbakad citrontorsk och palsternackmos
Ugnsbakad citrontorsk och palsternackmos

Ugnsbakad citrontorsk och palsternackmos

med dillsås och fänkål- och äppelsallad

Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Medan torskens ugnssteks med en skvätt citron lagar vi en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och grönsaksbuljong. Vi serverar vår torsk med ett vitlöksdoftande mos på potatis och palsternacka och en sallad med marinerad fänkål och äpple.

Taggar:
Barnvänlig
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citron

250 g

Torsk

(Innehåller: Fisk)

500 g

Bakpotatis

½ st

Fänkål

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Palsternacka

1 st

Äpple

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till sås

¼ tsk

Salt till mos

1 msk

Olja till dressing

½ tsk

Socker till dressing

¼ tsk

Salt till dressing

¼ tsk

Salt till fisk

½ msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3254 kJ
Energi (kcal)778 kcal
Fett37 g
varav mättat18.8 g
Kolhydrater78.1 g
varav socker22.8 g
Kostfiber11.1 g
Protein34 g
Salt4.6 g
Calcium0.5 mg

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.Skala vitlök.

Koka potatis, palsternacka och hälften av vitlöken i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis, palsternacka och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Marinera fänkål & äpple
2

Dela citron i klyftor.

Halvera och skär fänkål i tunna skivor.

Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Blanda olivolja, en skvätt citronsaft, socker, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Tillsätt fänkål och äpple och blanda. Låt marinera tills servering.

Ugnsstek torsk
3

Torka av fisk med hushållspapper.

Placera fisk på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över olivolja och en skvätt citronsaft och krydda med en nypa salt och peppar.

Tillaga i ugnen i 12–15 min, eller tills gyllene och genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Hacka vitlök & dill
4

Under tiden, finhacka eller pressa resterande vitlök.

Grovhacka dill.

Koka dillsås
5

Hetta upp olivolja i en ny medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt grönsaksbuljong, matlagningsgrädde, salt och en nypa peppar.Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

Rör i hälften av dillen.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.

Servera
6

Lägg upp palsternacksmos och citrontorsk på tallrikar.

Ringla över krämig dillsås.

Servera med marinerad fänkål och äpple.

Garnera med resterande dill.