Tom Kha är en soppa från Thailand som får sin karakteristiska smak av kokosmjölk, lime och curry. I kväll serverar vi den som en gryta med kokt ris för en lite matigare version och byter ut den traditionella kycklingen mot räkor. Vi tillsätter också körsbärstomater och champinjoner och smaksätter med bland annat ingefära och citrongräs. Vi serverar vår heta gryta med rostade naanbröd med korianderolja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Koriander
1 st
Lime
150 g
Jasminris
1 st
Citrongräs
10 g
Ingefärspasta
125 g
Körsbärstomater
200 g
Champinjoner
30 g
Röd currypasta
1 st
Röd chili
150 g
Kungsräkor
1 st
Vitlöksklyfta
15 g
Fisksås
1 st
Lök
180 ml
Kokosmjölk
2 st
Naanbröd
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
½ msk
Olja till stekning
2.5 dl
Vatten till gryta
1 tsk
Socker till gryta
½ tsk
Salt till gryta
2 msk
Olja till örtolja
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Banka citrongräs med en träsked och halvera på längden.
Grovhacka svamp.
Finhacka lök.
Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.
Skär lime i klyftor.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, ingefärspasta, citrongräs och röd currypasta i 2–3 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten, socker, kokosmjölk, svamp och körsbärstomater. Sjud på låg värme i 15 min.
Efter 15 min, tillsätt fisksås, chili och räkor. Sjud under omrörning i 1–2 min, tills räkorna är genomstekta.
Krydda med salt och limesaft. Plocka bort citrongräs innan servering.
TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Under tiden, finhacka koriander.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda koriander, vitlök, olivolja och en nypa salt i en liten skål.
Placera naanbröd på en plåt med bakplåtspapper och pensla med korianderolja.
Värm i ugnen i 4–5 min, eller tills rostade.
Skär naanbröd i trianglar.
Lägg upp ris och Tom Kha-gryta i djupa tallrikar.
Servera med koriandernaan och resterande limeklyftor.