Skip to main content
Thailändsk Tom Kha-gryta på räkor
Thailändsk Tom Kha-gryta på räkor

Thailändsk Tom Kha-gryta på räkor

med jasminris och koriandernaan

Tom Kha är en soppa från Thailand som får sin karakteristiska smak av kokosmjölk, lime och curry. I kväll serverar vi den som en gryta med kokt ris för en lite matigare version och byter ut den traditionella kycklingen mot räkor. Vi tillsätter också körsbärstomater och champinjoner och smaksätter med bland annat ingefära och citrongräs. Vi serverar vår heta gryta med rostade naanbröd med korianderolja.

Taggar:
Laga mig först
Allergener:
Crustaceans
Pesce
Soja
Hvede
Gluten
Milk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Koriander

1 st

Lime

150 g

Jasminris

1 st

Citrongräs

10 g

Ingefärspasta

125 g

Körsbärstomater

200 g

Champinjoner

30 g

Röd currypasta

1 st

Röd chili

150 g

Kungsräkor

1 st

Vitlöksklyfta

15 g

Fisksås

1 st

Lök

180 ml

Kokosmjölk

2 st

Naanbröd

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

½ msk

Olja till stekning

2.5 dl

Vatten till gryta

1 tsk

Socker till gryta

½ tsk

Salt till gryta

2 msk

Olja till örtolja

Näringsvärden

Energi (kJ)4603 kJ
Energi (kcal)1100 kcal
Fett43.2 g
varav mättat17.2 g
Kolhydrater144.5 g
varav socker13.9 g
Kostfiber8.9 g
Protein32.2 g
Kolesterol78 mg
Salt6.7 g
Potassium536.4 mg
Calcium36.3 mg
Iron1.3 mg

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).

Banka citrongräs med en träsked och halvera på längden.

Grovhacka svamp.

Finhacka lök.

Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.

Skär lime i klyftor.

Koka ris
2

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Stek lök
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök, ingefärspasta, citrongräs och röd currypasta i 2–3 min, eller tills väldoftande.

Laga Tom Kha-gryta
4

Tillsätt vatten, socker, kokosmjölk, svamp och körsbärstomater. Sjud på låg värme i 15 min.

Efter 15 min, tillsätt fisksås, chili och räkor. Sjud under omrörning i 1–2 min, tills räkorna är genomstekta.

Krydda med salt och limesaft. Plocka bort citrongräs innan servering.

TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Gör koriandernaan
5

Under tiden, finhacka koriander.

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda koriander, vitlök, olivolja och en nypa salt i en liten skål.

Placera naanbröd på en plåt med bakplåtspapper och pensla med korianderolja.

Värm i ugnen i 4–5 min, eller tills rostade.

Servera
6

Skär naanbröd i trianglar.

Lägg upp ris och Tom Kha-gryta i djupa tallrikar.

Servera med koriandernaan och resterande limeklyftor.