Skip to main content
Svamp- och grönsaksfylld smördegspaj

Svamp- och grönsaksfylld smördegspaj

med purjolök, riven ost och rucolasallad

En enkel smördegspaj med en fräsch sallad blir en både lättlagad och välsmakande middag. Vi fyller pajen med potatis, purjolök, morot och champinjoner i en timjankryddad krämig gräddsås och gräddar pajen tills smördegen är spröd och gyllene. Färsk rucola med pumpakärnor ger en frisk kontrast till den matiga pajen.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Vete
Gluten
Mjölk
Selleri
Sulfiter
Ägg

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid35 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

112.5 g

Smördeg

(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Sesam)

1 st

Purjolök

200 g

Champinjoner

1 st

Morot

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Timjan

75 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

40 g

Rucola

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

250 g

Potatis

40 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

10 g

Pumpakärnor

(Kan innehålla spår av: Sesam, Spelt, Råg, Vete, Kamut, Korn, Jordnötter, Havre, Nötter, Gluten)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör till grönsaker

1 msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Mjöl till sås

1 dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Olja till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)3383 kJ
Energi (kcal)809 kcal
Fett55.9 g
varav mättat18.5 g
Kolhydrater57.1 g
varav socker13.1 g
Kostfiber9.5 g
Protein20 g
Salt3.9 g
Potassium400 mg
Calcium3.5 mg
Iron1.1 mg

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Skär svamp i tunna skivor.

Skala och tärna potatis i 1 cm stora bitar.

Finhacka morot (oskalad) och finhacka eller pressa vitlök.

Plocka timjanblad.

TIPS: Se till att skölja bort all jord från purjolöken. 2) Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

Stek grönsaker
2

Hetta upp smör och olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek morot, purjolök och potatis med salt i 4–5 min.

Tillsätt timjan, mjöl och vitlök och fräs i 1 min.

Laga sås
3

Rör ner matlagningsgrädde, vatten, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong i stekpannan.

Sänk till medelvärme och sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Grädda paj
4

Häll över grönsaker i en ugnsform och toppa med riven ost.

Täck fyllning med smördeg och skär ett X-mönster i smördegen.

Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills degen är gyllene.

Blanda sallad
5

Under tiden, skölj rucola.

Blanda rucola, salt och olivolja i en medelstor skål.

Servera
6

Låt pajen svalna i 5 min innan servering.

Lägg upp paj och sallad på tallrikar.

Toppa sallad med pumpakärnor.

Denna veckas HelloFresh-recept du måste prova