
En enkel smördegspaj med en fräsch sallad blir en både lättlagad och välsmakande middag. Vi fyller pajen med potatis, purjolök, morot och champinjoner i en timjankryddad krämig gräddsås och gräddar pajen tills smördegen är spröd och gyllene. Färsk rucola med pumpakärnor ger en frisk kontrast till den matiga pajen.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
112.5 g
Smördeg
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Sesam)
1 st
Purjolök
200 g
Champinjoner
1 st
Morot
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Timjan
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
40 g
Rucola
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
250 g
Potatis
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Sesam, Spelt, Råg, Vete, Kamut, Korn, Jordnötter, Havre, Nötter, Gluten)
1 msk
Smör till grönsaker
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Mjöl till sås
1 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till sallad

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Skär svamp i tunna skivor.
Skala och tärna potatis i 1 cm stora bitar.
Finhacka morot (oskalad) och finhacka eller pressa vitlök.
Plocka timjanblad.
TIPS: Se till att skölja bort all jord från purjolöken. 2) Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

Hetta upp smör och olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot, purjolök och potatis med salt i 4–5 min.
Tillsätt timjan, mjöl och vitlök och fräs i 1 min.

Rör ner matlagningsgrädde, vatten, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong i stekpannan.
Sänk till medelvärme och sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Häll över grönsaker i en ugnsform och toppa med riven ost.
Täck fyllning med smördeg och skär ett X-mönster i smördegen.
Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills degen är gyllene.

Under tiden, skölj rucola.
Blanda rucola, salt och olivolja i en medelstor skål.

Låt pajen svalna i 5 min innan servering.
Lägg upp paj och sallad på tallrikar.
Toppa sallad med pumpakärnor.