HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconStekt Lax
topBanner
Stekt lax

Stekt lax

med sesamrostade rotfrukter, krämig gurksallad och dill

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med sesamrostade rotfrukter. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och yoghurt. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!

Allergener:FiskSelleriMjölkSesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 portionspåse

Dill

500 g

Potatis

1 st

Rödbeta

1 st

Palsternacka

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

Citron

250 g

Laxfilé

(InnehållerFisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(InnehållerSelleri)

75 g

Yoghurt

(InnehållerMjölk)

10 g

Sesamfrön

(InnehållerSesamKan innehållaNötter, Jordnötter)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 2)

efter behov

Smör (steg 5)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)647 kcal
Energi (kJ)2708 kJ
Fett27.8 g
varav mättat6.8 g
Kolhydrater66.18 g
varav socker15.5 g
Protein35.56 g
Salt1.1 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar. Blanda dem med lite olivolja*, sesamfrön, en nypa salt* och peppar* på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 20-25 min tills gyllene.

2

Finhacka eller pressa vitlök. Skär gurka i tunna skivor. Grovhacka dill. Riv en generös nypa citronzest och skär sen citron i mitten på bredden, och sen ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av vitlöken i en skål.

3

Blanda gurka, yoghurt, resterande vitlök och hälften av dillen i en liten skål. Krydda med salt* och peppar*.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av rotfrukternas baktid. Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min.

5

Vänd lax, häll över buljong och tillsätt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, tills genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Lägg upp lax, sesamrostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar. Garnera med citronskivor och resterande dill.