Stekt kyckling och gremolatatoppad spetskål
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt kyckling och gremolatatoppad spetskål

Stekt kyckling och gremolatatoppad spetskål

med klyftpotatis och senapssås

Kyckling, potatis och sås – ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så. Vi piffar till dessa klassiska ingredienser med härliga tillbehör och lagar en perfekt vardagsrätt. Medan klyftpotatisen ugnssteks tillagar vi även kyckligen i ugnen och rostar spetskål som vi toppar med gremolata, en klassisk italiensk kryddblandning med olivolja, citron, vitlök och persilja. Vi svänger också ihop en krämig sås med matlagningsgrädde och senap, och så är middagen serverad!

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Kycklingbröstfilé

500 g

Bakpotatis

200 g

Spetskål

1 portionspåse

Bladpersilja

1 st

Citron

½ st

Vitlöksklyfta

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

12 g

Grov senap

(Innehåller Senap)

4 g

Kycklingbuljong

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3556 kJ
Energi (kcal)850 kcal
Fett48.9 g
varav mättat13.9 g
Kolhydrater58.3 g
varav socker12.5 g
Protein45.7 g
Salt4.1 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

Gör gremolata
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Finhacka persilja.

Blanda vitlök [1/2 klyfta, 2P], persilja, en skvätt citronsaft, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en skål.

Rosta kål
3

Skär kål i kvartar.

Placera kål på en ny plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i 15 min, eller tills mjuk.

Stek kyckling
4

Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt kyckling och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Stek i 2 min per sida, eller tills brynt. Placera den på plåten med kål och tillaga i ugnen i 11–12 min, eller tills genomstekt

VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Laga sås
5

När det återstår 5 min av kycklingens tillagningstid, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.

Rör ner matlagningsgrädde, senap, kycklingbuljong och vatten [1 msk | 2 msk]. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.

Servera
6

Lägg upp kyckling, potatis och kål på tallrikar.

Toppa kål med gremolata och kyckling med senapssås.