Kyckling, potatis och sås – ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så. Vi piffar till dessa klassiska ingredienser med härliga tillbehör och lagar en perfekt vardagsrätt. Medan klyftpotatisen ugnssteks tillagar vi även kyckligen i ugnen och rostar spetskål som vi toppar med gremolata, en klassisk italiensk kryddblandning med olivolja, citron, vitlök och persilja. Vi svänger också ihop en krämig sås med matlagningsgrädde och senap, och så är middagen serverad!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Kycklingbröstfilé
500 g
Bakpotatis
200 g
Spetskål
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Citron
½ st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
4 g
Kycklingbuljong
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka persilja.
Blanda vitlök [1/2 klyfta, 2P], persilja, en skvätt citronsaft, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en skål.
Skär kål i kvartar.
Placera kål på en ny plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i 15 min, eller tills mjuk.
Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt. Placera den på plåten med kål och tillaga i ugnen i 11–12 min, eller tills genomstekt
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
När det återstår 5 min av kycklingens tillagningstid, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.
Rör ner matlagningsgrädde, senap, kycklingbuljong och vatten [1 msk | 2 msk]. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Lägg upp kyckling, potatis och kål på tallrikar.
Toppa kål med gremolata och kyckling med senapssås.