Ryggbiff
med haricots verts och potatisgratäng dauphinoise
En riktigt lyxig helgrätt, perfekt som bjudrätt, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör ryggbiff som steks efter era önskemål. Läckra tilbehör är stekta haricots verts med vitlök, krämig potatisgratäng dauphinoise, och en fantastisk rödvinssås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
500
Potatis
150
Haricots verts
2
Vitlöksklyfta
1
Lök
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
20
Finriven ost
300
Angus ryggbiff
1
Rosmarin
4
Grönsaksbuljong
Ingår inte i din leverans
Smör (steg 2)
½
Vatten (steg 5)
½
Salt (steg 1)
2
Mjölk (steg 2)
Instruktioner
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt* på båda sidorna. Sätt ugnen på 200°C/180°C varmluft. Koka upp en stor kastrull med vatten* och salt* [1/2 tsk |1 tsk]. Skär potatis i 1/2 cm tunna skivor. Koka potatis i 6-8 min, tills den har mjuknat men inte är genomkokt. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i durkslaget i några minuter. Skiva lök tunt. Finhacka (eller pressa) vitlök. Plocka av och finhacka rosmarinsblad [1 kvist | 2 kvistar].
Bre ut hälften av potatisen i en ugnsform. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Fräs lök i 3-4 min. Tillsätt hälften av vitlöken och fräs i 1 min. Rör i matlagningsgrädde, mjölk* [2 msk | 4 msk], grönsaksbuljong, rosmarin och en klick smör*. Koka upp, häll ner i ugnsformen, och toppa med resterande potatis. Strö över riven ost. Baka gratängen i 20-25 min, eller tills potatisen är färdiglagad och osten gyllene. Låt sedan stå åt sidan och vila i 5 min efter tillagning i ugnen.
När det återstå 10 min av gratängens baktid, hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på hög värme. Bryn kött i stekpannan i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min om du vill ha köttet mer genomstekt. Låt köttet vila i ett foliepaket några minuter. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Ansa haricots verts. Hetta upp en skvätt olivolja* i en ny stekpanna på medelhög värme. Stek haricots verts, en nypa salt* och peppar* i 2 min. Tillsätt resterande vitlök och stek under omrörning i 1 min.
Medan haricots verts tillagas, hetta upp stekpannan (som du använde till köttet) på medelhög värme. Tillsätt rödvinssås och vatten* [1/2 dl | 1 dl]. Bland väl och sjud i 1-2 min. Tillsätt köttsaft från foliepaket innan servering.
Lägg upp potatisgratäng dauphinoise, ryggbiff, haricots verts och rödvinssås på tallrikar.