Skip to main content
Räkpasta

Räkpasta

med purjolök, morot och dill

Är ni en familj som älskar pasta? Då är det kanske på tiden att prova ett nytt pastarecept! Det hjälper vi med ikväll, när vi lagar en underbar räkpasta. Vi kokar spaghetti som vi blandar med stekta räkor, rödlök, purjolök och vitlök. Rätten får ljuvlig krämighet av creme fraiche, och en spännande twist av dill och citron!

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Kräftdjur
Mjölk
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 portionspåse

Dill

1 st

Lök

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Purjolök

1 st

Morot

1 st

Ekologisk citron

150 g

Räkor

(Innehåller: Kräftdjur)

1 paket

Crème fraiche

(Innehåller: Mjölk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Selleri)

1 paket

Spaghetti

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 5)

1 msk

Olivolja (steg 4)

Näringsvärden

Energi (kJ)3817 kJ
Energi (kcal)912 kcal
Fett33.7 g
varav mättat16.5 g
Kolhydrater108.6 g
varav socker15.9 g
Kostfiber9.1 g
Protein35.8 g
Salt2.4 g
Calcium0.5 mg
Iron0.4 mg

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat* vatten*. Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Halvera purjolök på längden och skär i 1 cm halvmånar. Skala och riv morot. Riv en nypa citronzest och skär sen citron i klyftor. Finhacka dill. Grovhacka räkor på en separat skärbräda.

Stek
2

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt räkor och hälften av vitlöken, och krydda med salt* och peppar*. Stek i 2-3 min, eller tills gyllene och genomstekta. Lägg över räkor i en liten skål, pressa över en generös skvätt citronjuice och ställ åt sidan.

Koka pasta
3

Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vattnet. Koka i 8-9 min tills ‘al dente’. Spara lite pastavatten [11/2 dl | 3 dl] och häll av resten. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och ringla över lite olivolja*. TIPS: ‘Al dente’ betyder att pastan är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Stek grönsaker
4

Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök, purjolök och resterande vitlök i 2-3 min. Tillsätt morot, och stek i ytterligare 3 min.

Koka sås
5

Tillsätt crème fraiche, sparat pastavatten [1 dl | 2 dl], grönsaksbuljong, citronzest, dill (spara lite till garnering) och salt [¼ tsk |½ tsk]. Sjud sås i 4-5 min. Krydda med en nypa peppar*. Tillsätt pasta och räkor till stekpannan och rör om. TIPS: Tillsätt mer pastavatten om såsen är för tjock.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar. Toppa med färsk dill och servera med citronklyftor.