topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Laxkakor

Laxkakor

med ugnsbakade rotfrukter och timjan

.

Allergener:
Senap
Ägg
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

25

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

75

Gräddfil

2

Morot

500

Potatis

1

Timjan

30

Panko ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

200

Laxfilé

½

Bladpersilja

1

Citron

1

Schalottenlök

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)136 kcal
Energi (kJ)570 kJ
Fett9.16 g
varav mättat0.7 g
Kolhydrater11.51 g
varav socker0.5 g
Protein1.96 g
Salt0.2 g

Instruktioner

1

VIKTIGT: Se till att laxen är avfrostad innan tillagning. Sätt ugnen på 200°C. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad från 2-3 stjälkar. Lägg potatis och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja* och krydda med timjanbladen, salt* och peppar*. Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Ta ut och vänd rotfrukterna efter ca 10 min.  

2

Riv citronzest [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers]. Dela citronen i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2 pers] (spara några blad). Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéernaTIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

3

Blanda laxbitarna, panko, majonnäs, citronzest, schalottenlök, persilja och citronjuice [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers] ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).

4

Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakorna tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakorna, tillsätt mer olja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Smaksätt gräddfil [1/2 burk, 2 pers] med en nypa salt* och peppar* i en skål.

6

Fördela de rostade rotfrukterna och laxkakorna på era tallrikar, toppa med en sked gräddfil och garnera med persiljeblad. Servera med citronklyftor till - citronjuicen förhöjer smaken på fisken. HELLO SCHALOTTENLÖK! Visste du att schalottenlök anses vara den finaste matlöken? Den har en mild, aromatisk smak och är perfekt i matlagning där löksmaken inte ska dominera.