HelloFresh
home iconhome icon
arrow right iconarrow right icon
Nordisk recept
Laxkakor

Laxkakor

med ugnsbakade rotfrukter och timjan

Ge dig ut på kulinarisk forsränning i en hemlagad laxflotte som kommer att glida nerför strupens vattenfall och rakt in i ditt hjärta. De ugnsbakade rotfrukterna kommer till sin rätt tillsammans med en uppfriskande klick med gräddfil krönt med bladpersilja och citron.

Allergener:Fiskglutenäggsenapmjölk
Tillagningstid30 minutes
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

500 g

Potatis

2 st

Morot

2 st

Timjan

1 st

Citron

½ påse

Bladpersilja

1 st

Schalottenlök

2 st

Laxfilé

(InnehållerFisk)

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

25 g

Majonnäs

(Innehållerägg, senap)

½ burk

Gräddfil

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

Olja

Salt och peppar

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)3084 kJ
Energi (kcal)737 kcal
Fett31 g
varav mättat7 g
Kolhydrater82 g
varav socker23 g
Kostfiber12 g
Protein29 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

VIKTIGT: Se till att laxen är avfrostad innan tillagning. 

Sätt ugnen på 200°C. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad från 2-3 stjälkar.

Lägg potatis och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med timjanbladen, salt och peppar*. 

Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Ta ut och vänd rotfrukterna efter ca 10 min.

2

Riv citronzest [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers]. Dela citronen i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2 pers] (spara några blad).

Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. 

TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna.

VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

3

Blanda laxbitarna, panko, majonnäs, citronzest, schalottenlök, persilja och citronjuice [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers] ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt och peppar

Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman.

TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).

4

Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakorna tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. 

Vänd laxkakorna, tillsätt mer olja* och stek i ytterligare 2-3 min. 

VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Smaksätt gräddfil [1/2 burk, 2 pers] med en nypa salt och peppar i en skål.

6

Fördela de rostade rotfrukterna och laxkakorna på era tallrikar, toppa med en sked gräddfil och garnera med persiljeblad. 

Servera med citronklyftor till - citronjuicen förhöjer smaken på fisken.

Smaklig måltid!