.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
75
Gräddfil
2
Morot
500
Potatis
1
Timjan
30
Panko ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
200
Laxfilé
½
Bladpersilja
1
Citron
1
Schalottenlök
VIKTIGT: Se till att laxen är avfrostad innan tillagning. Sätt ugnen på 200°C. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad från 2-3 stjälkar. Lägg potatis och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja* och krydda med timjanbladen, salt* och peppar*. Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Ta ut och vänd rotfrukterna efter ca 10 min.
Riv citronzest [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers]. Dela citronen i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2 pers] (spara några blad). Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.
Blanda laxbitarna, panko, majonnäs, citronzest, schalottenlök, persilja och citronjuice [1 tsk, 2 pers | 2 tsk, 4 pers] ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).
Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakorna tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakorna, tillsätt mer olja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Smaksätt gräddfil [1/2 burk, 2 pers] med en nypa salt* och peppar* i en skål.
Fördela de rostade rotfrukterna och laxkakorna på era tallrikar, toppa med en sked gräddfil och garnera med persiljeblad. Servera med citronklyftor till - citronjuicen förhöjer smaken på fisken. HELLO SCHALOTTENLÖK! Visste du att schalottenlök anses vara den finaste matlöken? Den har en mild, aromatisk smak och är perfekt i matlagning där löksmaken inte ska dominera.