topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Laxkakor

Laxkakor

med ugnsbakade rotfrukter och timjan

Ge dig ut på kulinarisk forsränning i en hemlagad laxflotte som kommer att glida nerför strupens vattenfall och rakt in i ditt hjärta. De ugnsbakade rotfrukterna kommer till sin rätt tillsammans med en uppfriskande klick med gräddfil krönt med bladpersilja och citron.

Allergener:
Gluten
Vete
Fisk
Senap
Ägg
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

30

Pankoströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

2

Morot

500

Potatis

1

Citron

½

Bladpersilja

1

Schalottenlök

250

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

25

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

½

Gräddfil

(Innehåller Mjölk)

1

Timjan

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)694 kcal
Energi (kJ)2905 kJ
Fett33.93 g
varav mättat7.1 g
Kolhydrater65.22 g
varav socker11.7 g
Protein34.51 g
Salt0.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad [1-2 kvistar | 3-4 kvistar] och hacka dem fint. Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och krydda med timjan, salt* och peppar*. Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Vänd rotfrukterna efter ca 10 min.

Finhacka lax
2

Dela citron i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2P]. Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna. 

Forma laxkakor
3

Blanda lax, panko, majonnäs, schalottenlök, persilja och en skvätt citronjuice ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).

Stek laxkakor
4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakor tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakor, tillsätt mer olivolja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Krydda gräddfil
5

Smaksätt gräddfil [1/2 paket, 2P] med en nypa salt* och peppar* i en skål.

Servera
6

Fördela rostade rotfrukter och laxkakor på era tallrikar. Toppa med en sked gräddfil. Servera med citronklyftor - citronjuicen förhöjer smaken på fisken.