HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconLaxkakor
topBanner
Laxkakor

Laxkakor

med ugnsbakade rotfrukter och timjan

Ge dig ut på kulinarisk forsränning i en hemlagad laxflotte som kommer att glida nerför strupens vattenfall och rakt in i ditt hjärta. De ugnsbakade rotfrukterna kommer till sin rätt tillsammans med en uppfriskande klick med gräddfil krönt med bladpersilja och citron.

Allergener:mjölkäggsenapfiskgluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

75 g

Gräddfil

(Innehållermjölk)

25 g

Majonnäs

(Innehållerägg, senap)

1 st

Schalottenlök

250 g

Laxfilé

(Innehållerfisk)

500 g

Potatis

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

2 st

Citron

1 portionspåse

Morot

½ portionspåse

Timjan

Bladpersilja

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2905.4744 kJ
Energi (kcal)694.425 kcal
Fett33.926 g
varav mättat7.1 g
Kolhydrater65.2165 g
varav socker11.7 g
Protein34.5098 g
Salt0.4 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Rivjärn
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad [1-2 kvistar | 3-4 kvistar] och hacka dem fint. Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och krydda med timjan, salt* och peppar*. Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Vänd rotfrukterna efter ca 10 min.

2

Dela citron i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2P]. Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna. 

3

Blanda lax, panko, majonnäs, schalottenlök, persilja och en skvätt citronjuice ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakor tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakor, tillsätt mer olivolja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Smaksätt gräddfil [1/2 paket, 2P] med en nypa salt* och peppar* i en skål.

6

Fördela rostade rotfrukter och laxkakor på era tallrikar. Toppa med en sked gräddfil. Servera med citronklyftor - citronjuicen förhöjer smaken på fisken.