Skip to main content
Prosciutto- och romescosallad

Prosciutto- och romescosallad

med bakad sötpotatis och blomkål

Romesco är en krämig och smakrik sås från Katalonien med rostad paprika, vitlök och mandel som bas. Här utgår vi från det klassiska receptet och vrider upp smakerna till max med hjälp av vitvinsvinäger, rökt paprika och soltorkade tomater. Det blir en perfekt matchning till vår sallad med allt det bästa från Medelhavet: rostade grönsaker, mjuk mozzarella och sprödstekt prosciutto. Matigt och supergott!

Allergener:
Selleri
Senap
Nötter
Sulfiter
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

450 g

Sötpotatis

1 st

Paprika

50 g

Soltorkade tomater

1 st

Blomkålsbuketter

1 st

Vitlöksklyfta

50 g

Prosciutto

4 g

Hello Sunrise

(Innehåller: Selleri, Senap)

4 g

Rökt paprikapulver

20 g

Mandlar

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)

½ st

Gurka

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

125 g

Mozzarella

(Innehåller: Mjölk)

70 g

Rucola

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla spår av: Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Nötter)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till paprika

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 dl

Vatten till sås

½ tsk

Socker till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2362 kJ
Energi (kcal)565 kcal
Fett24.6 g
varav mättat9.5 g
Kolhydrater53.9 g
varav socker16.6 g
Kostfiber10 g
Protein29.8 g
Salt4.1 g
Potassium409.4 mg
Calcium25.1 mg
Iron1.3 mg

Instruktioner

Rosta sötpotatis och blomkål
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft). 

Tärna sötpotatis (oskalad) och paprika i 2 cm stora bitar. Halvera stora blomkålsbuketter.

Skala vitlök.

Lägg sötpotatis och blomkål på en plåt med bakplåtspapper. Vänd ner en skvätt olivolja, salt, Hello Sunrise, hälften av det rökta paprikapulvret och en nypa peppar.  

Rosta i ugnen i 15–25 min, eller tills mjukt. 

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt. 

Rosta paprika och vitlök
2

Lägg paprika och vitlök på en annan plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar. 

Rosta i ugnen i 15–20 min. 

Stek prosciutto
3

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. 

Rosta mandlar och pinjenötter var för sig i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i små skålar.

Hetta upp stekpannan på medelhög värme.

Stek prosciutto i 3–4 min, eller tills krispig.

Lägg över på en tallrik med hushållspapper.

Mixa sås
4

Lägg rostad paprika, soltorkade tomater, vitlök, resterande rökt paprikapulver, socker, vitvinsvinäger, vatten, mandlar och en nypa salt och peppar i en hög kanna. 

Mixa slätt. 

Skölj rucola.

Skär gurka i halvmånar.

Häll av mozzarella och torka torrt med hushållspapper.

Blanda sallad
5

Blanda rucola, gurka och rostad sötpotatis och blomkål i en stor skål. 

TIPS: Tillsätt en skvätt olivolja om du vill.  

Servera
6

Lägg upp sötpotatis- och blomkålssallad i skålar. 

Toppa med romescosås, riven mozzarella och prosciutto. 

Strö över pinjenötter.

Denna veckas HelloFresh-recept du måste prova