Orzotto påminner om risotto, men lagas med orzo – en risformad pasta som passar perfekt i en härligt krämig sås. Här får den sällskap av zucchini, lök, vitlök och riven ost och toppas med chili- och vitlöksstekta räkor och krispig rucola.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
180 g
Orzo
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja, Ägg, Lupin)
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
40 g
Rucola
1 st
Zucchini
1 st
Citron
1 g
Chiliflakes
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
4.5 dl
Vatten till orzotto
1 msk
Smör till räkor
¼ tsk
Salt till räkor
¼ tsk
Salt till orzotto
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
Riv zucchini och lök grovt.
Halvera citron.
Riv vitlök fint.
Smält smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, zucchini, salt och hälften av vitlöken i 4–5 min, tills mjuka.
Rör i orzo, grönsaksbuljong och vatten.
Koka upp, sänk till medelvärme och täck med lock.
Sjud i 12–14 min, eller tills orzo är ”al dente”. Rör om då och då.
TIPS: 1) Använd aluminiumfolie om du inte har ett lock. 2) Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut. 3) ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, smält smör i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor, resterande vitlök, chiliflakes, salt och en skvätt citronsaft. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Ta av från värme och ställ åt sidan.
TIPS: 1) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat. 2) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Skölj rucola.
Vänd ner riven ost, matlagningsgrädde och salt i orzotton precis innan servering.
Blanda rucola med salt och olivolja i en medelstor skål.
Lägg upp orzotto i djupa tallrikar och toppa med räkor och eventuell sås från pannan.
Garnera med rucola.